Smażony dorsz z warzywami
Delikatne mięso, rozpływające się w ustach... Bez sensu sobie odmawiać!
Składniki
- 60 dag polędwicy z dorsza
- 8 ziemniaków
- 1 cukinia
- po 1 papryce czerwonej i żółtej
- 10 dag wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1/2 cytryny
- 1 garść kiełków
- 2 garście roszponki
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Dorsza opłukać, oczyścić z widocznych ości, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje. Oprószyć przyprawą do ryb.
2. Cukinię i papryki umyć, pokroić. Ziemniaki dokładnie wyszorować i bez obierania ugotować w osolonej wodzie, przekroić na połówki.
3. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć, skwarki zdjąć z patelni. Na tłuszcz wrzucić plasterki czosnku, ziemniaki, cukinię i papryki. Zrumienić, doprawić solą i pieprzem.
4. Na osobnej dużej patelni rozgrzać olej, położyć rybę, przykryć pokrywką. Nie ruszając, smażyć przez 5-7 minut, ostrożnie zdjąć z patelni. Podawać na sałacie z warzywami. Dekoracyjnie posypać potrawę kiełkami i skwarkami boczku. Skropić cytryną.
Zobacz także: