Reklama

Smażony ser salami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • jajko
  • 10 łyżek bułka tarta
  • 50 dag łopatka cielęca
  • 2 łyżki siekana natka
  • 1/2 szklanki bulion warzywny
  • 2 łyżki olej
  • 1 szklanka śmietanka kremówka
  • olej do smażenia
  • 30 dag ser salami
  • kilka sztuk liść laurowy
  • 1 łyżka mąka
  • kilka ziarenek pieprz
  • czerwona papryka
  • 30 dag drobne pieczarki
  • zielona papryka
  • kilka ziarenek ziele angielskie
  • sól, pie

Opłukane mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Przełożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem oraz łyżką mąki. Pieczarki i papryki oczyścić, opłukać. Grzyby przekroić na pół, papryki pokroić w ukośną kostkę.

W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć na rumiano, dołożyć przygotowane warzywa, przesmażyć razem około 2 minut. Dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, dolać bulion oraz śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić około 25 minut na średnim ogniu często mieszając.

Ser pokroić w plastry. Jajko rozmieszać na talerzu, doprawić pieprzem, bułkę wymieszać z natką. Plastry sera obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej, czynność tę powtórzyć jeszcze raz.

Reklama

Na patelni rozgrzać olej, układać kotleciki serowe i smażyć na średnim ogniu z obydwu stron na rumiano. Gulasz przełożyć na talerz, obok ułożyć kotleciki serowe.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy