Smażony ser salami

Składniki
- jajko
- 10 łyżek bułka tarta
- 50 dag łopatka cielęca
- 2 łyżki siekana natka
- 1/2 szklanki bulion warzywny
- 2 łyżki olej
- 1 szklanka śmietanka kremówka
- olej do smażenia
- 30 dag ser salami
- kilka sztuk liść laurowy
- 1 łyżka mąka
- kilka ziarenek pieprz
- czerwona papryka
- 30 dag drobne pieczarki
- zielona papryka
- kilka ziarenek ziele angielskie
- sól, pie
Opłukane mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Przełożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem oraz łyżką mąki. Pieczarki i papryki oczyścić, opłukać. Grzyby przekroić na pół, papryki pokroić w ukośną kostkę.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć na rumiano, dołożyć przygotowane warzywa, przesmażyć razem około 2 minut. Dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, dolać bulion oraz śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić około 25 minut na średnim ogniu często mieszając.
Ser pokroić w plastry. Jajko rozmieszać na talerzu, doprawić pieprzem, bułkę wymieszać z natką. Plastry sera obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej, czynność tę powtórzyć jeszcze raz.
Na patelni rozgrzać olej, układać kotleciki serowe i smażyć na średnim ogniu z obydwu stron na rumiano. Gulasz przełożyć na talerz, obok ułożyć kotleciki serowe.