Reklama

Smażony ser w panierce

Co na obiad gotują nasi czescy sąsiedzi? Otóż na ich stołach często gości czosnkowa polewka. Na deser zaś podają kołacze i aromatyczny miodownik. Prym wiodą jednak pyszne knedle i smażony ser w panierce!

Składniki

  • 400 g żółtego sera (np. ementalera, edama lub goudy)
  • 100 g drobno mielonej bułki tartej
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Pokrój ser w grube plastry. Oprósz je mieloną papryką. 

2. Każdy plaster obtocz w mące, a następnie w roztrzepanych jajkach i na koniec w bułce tartej. Powtórz panierowanie. 

3. Rozgrzej na patelni grubą warstwę oleju. Wkładaj do gorącego tłuszczu porcje sera i smaż na złoto-brązowo przez około 4-5 minut. Podawaj z ziemniaczkami lub frytkami, sosem tatarskim i surówką z białej kapusty. 

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy