1. Ścieramy skórkę z pomarańczy. Do miski wsypujemy cukier, wybijamy jajka, dodajemy skórkę i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy maślankę, mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy 25 minut w 180ºC.
2. Namaczamy żelatynę. Z laski wanilii wydobywamy miąższ. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Cukier puder wsypujemy do serka mascarpone, miksujemy.
Partiami dodajemy bitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy miąższ wanilii i rozpuszczoną żelatynę, miksujemy. Krem wstawiamy na pół godziny do lodówki. 1/3 kremu mieszamy z dżemem i połową jagód.
3. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Na jeden z płatów wykładamy biały krem i przykrywamy drugim. Wyrównujemy boki, aby były w miarę gładkie.
4. Kremem z jagodami smarujemy górę oraz boki tortu. Posypujemy resztą jagód. Ciasto wstawiamy do lodówki.