Reklama

Śmietankowy torcik

Ten tort zasmakuje każdemu. Oto przepis.

Składniki na 12 porcji

  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 g mąki
  • 200 g maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka żelatyny
  • szklanka jagód
  • nieduża pomarańcza
  • laska wanilii
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 3–4 łyżki dżemu z jagód

1. Ścieramy skórkę z pomarańczy. Do miski wsypujemy cukier, wybijamy jajka, dodajemy skórkę i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy maślankę, mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy 25 minut w 180ºC.

2. Namaczamy żelatynę. Z laski wanilii wydobywamy miąższ. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Cukier puder wsypujemy do serka mascarpone, miksujemy.

Partiami dodajemy bitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy miąższ wanilii i rozpuszczoną żelatynę, miksujemy. Krem wstawiamy na pół godziny do lodówki. 1/3 kremu mieszamy z dżemem i połową jagód.

Reklama

3. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Na jeden z płatów wykładamy biały krem i przykrywamy drugim. Wyrównujemy boki, aby były w miarę gładkie.

4. Kremem z jagodami smarujemy górę oraz boki tortu. Posypujemy resztą jagód. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy