Śniadaniowa chałka prosto z pieca
Pieczenie chleba to nasze nowe, narodowe hobby. Namawiamy was na domową chałkę i podpowiadamy, z czym najlepiej smakuje!
Sposób przygotowania:
Przygotuj chałkę: 1. Drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki rozpuść w mleku, odstaw na 15 minut. Dodaj masło, sól i stopniowo resztę mąki. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie.
2. Przełóż je do miski wysmarowanej olejem i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Podziel ciasto na trzy części i zapleć warkocz, a końcówki podwiń pod spód. Zaplecioną chałkę przykryj lnianą ściereczką do wyrośnięcia na dodatkowe 40 minut.
3. Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem, możesz je posypać sezamem albo kruszonką. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20-30 minut, do zarumienienia.
Przygotuj serek i owoce: 1. Ricottę połącz ze śmietanką i ekstraktem waniliowym. Gruszki pokrój na kawałki i usmaż na 1 łyżce masła.
2. Orzechy posiekaj i upraż na suchej, gorącej patelni. Chałkę pokrój na kromki, posmaruj pasta twarogową, udekoruj plastrami gruszki, borówkami i malinami, posyp orzeszkami.
Zobacz także: