Śniadaniowe "sushi" z bekonem

Aktualizacja

Moda na sushi obiegła cały świat i zdążyła już nieco przygasnąć. Choć prawdziwe sushi ma niezaprzeczalne walory zdrowotne, a rolki w wykonaniu japońskich mistrzów stają się prawdziwymi dziełami sztuki, czas przyznać - nie każdemu odpowiada ten smak. Choć potrawa kusi oko, sporo osób wzdraga się na sama myśl o jedzeniu surowych ryb czy wodorostów. Smażony bekon i jajka wydaje się im nieporównywalnie bardziej kuszącą opcją.

Wolisz chrupiący bekon zamiast surowej ryby? Takie śniadanie na pewno ci się spodoba
Wolisz chrupiący bekon zamiast surowej ryby? Takie śniadanie na pewno ci się spodoba123RF/PICSEL

Ale właściwie dlaczego nie skorzystać z inspiracji płynących z Dalekiego Wschodu? Tak się stało i internet po prostu oszalał na punkcie na wskroś zachodnich wersji "sushi", w których króluje bekon, jajka, ziemniaki i różnego rodzaju dodatki: papryczki, cebula, zioła, awokado, ser itp. "Sushi" w chrupiącym bekonie wydaje się idealną opcją na śniadanie i doskonałą zabawą.

Składniki

  • 10 plastrów bekonu
  • 2 małe gotowane ziemniaki
  • Awokado
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz
  • Łyżka oleju
  • wykałaczki

Śniadaniowe "sushi" z bekonem - wykonanie:

Z plastrów bekonu przygotuj plecionkę i opiecz na złoty kolor w piekarniku. Roztrzep jajka, wkrój ziemniaki, dopraw, lekko przesmaż na oleju. Nałóż masę na plecionkę z bekonu, dodaj pokrojone w paski awokado. Zroluj i zepnij wykałaczkami. Zrumień w nagrzanym piekarniku. Pokrój ostrym nożem i serwuj jak sushi.

Zobacz także inne propozycje śniadaniowe:

Jajka na chmurce to proste, ale bardzo pomysłowe śniadanie, które zachwyci każdego.

Jeśli zależy ci na szczupłej sylwetce, pięknej cerze i mocnych włosach - wybierz owsiankę!

Na dobry początek dnia polecamy także bajgle z łososiem.

Miska śniadaniowa z quinoą (Ipla/Polsat)