Śniadaniowe "sushi" z bekonem
Moda na sushi obiegła cały świat i zdążyła już nieco przygasnąć. Choć prawdziwe sushi ma niezaprzeczalne walory zdrowotne, a rolki w wykonaniu japońskich mistrzów stają się prawdziwymi dziełami sztuki, czas przyznać - nie każdemu odpowiada ten smak. Choć potrawa kusi oko, sporo osób wzdraga się na sama myśl o jedzeniu surowych ryb czy wodorostów. Smażony bekon i jajka wydaje się im nieporównywalnie bardziej kuszącą opcją.

Ale właściwie dlaczego nie skorzystać z inspiracji płynących z Dalekiego Wschodu? Tak się stało i internet po prostu oszalał na punkcie na wskroś zachodnich wersji "sushi", w których króluje bekon, jajka, ziemniaki i różnego rodzaju dodatki: papryczki, cebula, zioła, awokado, ser itp. "Sushi" w chrupiącym bekonie wydaje się idealną opcją na śniadanie i doskonałą zabawą.
Składniki
- 10 plastrów bekonu
- 2 małe gotowane ziemniaki
- Awokado
- 2 jajka
- Sól, pieprz
- Łyżka oleju
- wykałaczki
Śniadaniowe "sushi" z bekonem - wykonanie:
Z plastrów bekonu przygotuj plecionkę i opiecz na złoty kolor w piekarniku. Roztrzep jajka, wkrój ziemniaki, dopraw, lekko przesmaż na oleju. Nałóż masę na plecionkę z bekonu, dodaj pokrojone w paski awokado. Zroluj i zepnij wykałaczkami. Zrumień w nagrzanym piekarniku. Pokrój ostrym nożem i serwuj jak sushi.
Zobacz także inne propozycje śniadaniowe:
Jajka na chmurce to proste, ale bardzo pomysłowe śniadanie, które zachwyci każdego.
Jeśli zależy ci na szczupłej sylwetce, pięknej cerze i mocnych włosach - wybierz owsiankę!
Na dobry początek dnia polecamy także bajgle z łososiem.