Reklama

Soczyste wieżyczki

Nie kupisz ich w sklepie, a sposób przygotowania jest prosty. Zarezerwuj sobie 50 minut i zaskocz najbliższych.

Czas przyrządzenia: 50
Składniki dla: 8

Składniki

  • 16 kromek białego pieczywa, np. bułki
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 30 g masła
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka winiaku
  • 95 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 250 ml soku z buraków lub żurawinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki konfitury z żurawiny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Sok podgrzej. Wsyp żelatynę, mieszaj aż się rozpuści. Dopraw do smaku solą. Przelej do prostokątnego naczynia, wstaw do lodówki, by galaretka stężała. 

Wątróbki zalej mlekiem i odstaw na całą noc. Następnie osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i mieszając zeszklij. Następnie dodaj wątróbki, mieszając smaż ok. 3 min (w środku powinny pozostać miękkie). Wlej alkohol, gotuj ok. 1 min. 
Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Gdy całość wystygnie, zmiksuj blenderem na gładki mus a następnie przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki. 

Z pieczywa odetnij skórkę. Foremką lub ostrym nożem wytnij koła. Lekko opiecz w tosterze lub piekarniku. Galaretkę wyjmij z pojemnika, foremką wytnij kółka. Na połowie pieczywa ułóż galaretkę, przykryj pozostałym pieczywem. Używając szprycy cukierniczej wyciśnij pasztet. Udekoruj konfiturą z żurawiny.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: jedzenie | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy