Soczyste wieżyczki
Nie kupisz ich w sklepie, a sposób przygotowania jest prosty. Zarezerwuj sobie 50 minut i zaskocz najbliższych.
Przygotowanie
Sok podgrzej. Wsyp żelatynę, mieszaj aż się rozpuści. Dopraw do smaku solą. Przelej do prostokątnego naczynia, wstaw do lodówki, by galaretka stężała.
Wątróbki zalej mlekiem i odstaw na całą noc. Następnie osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i mieszając zeszklij. Następnie dodaj wątróbki, mieszając smaż ok. 3 min (w środku powinny pozostać miękkie). Wlej alkohol, gotuj ok. 1 min.
Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Gdy całość wystygnie, zmiksuj blenderem na gładki mus a następnie przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki.
Z pieczywa odetnij skórkę. Foremką lub ostrym nożem wytnij koła. Lekko opiecz w tosterze lub piekarniku. Galaretkę wyjmij z pojemnika, foremką wytnij kółka. Na połowie pieczywa ułóż galaretkę, przykryj pozostałym pieczywem. Używając szprycy cukierniczej wyciśnij pasztet. Udekoruj konfiturą z żurawiny.
Zobacz także: