Soczyste żeberka
Grillowane w marynacie, smażone z ziołami albo duszone w kremowy sosie.... Żeberka możesz przyrządzić na wiele sposobów. Wszystkie są pyszne.
Przetrzymanie mięsa w aromatycznej marynacie poprawia jego smak, sprawia, że robi się ono kruche i soczyste, działa też na nie konserwująco.
Składniki: cebula, 5 ząbków czosnku, 2/3 szklanki oleju, łyżka musztardy, łyżka cukru, łyżka soli, 2 łyżki przyprawy do mięs pieczonych i sosów.
Przygotowanie: do miski wlej olej, dodaj musztardę i wymieszaj. Następnie wlej ocet i miód. Wsyp przyprawę do mięs i sosów. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i dodaj do marynaty. Całość dokładnie wymieszaj. Włóż żeberka i odstaw na noc do lodówki.
Składniki: 1,5 kg żeberek, słoik dżemu pomarańczowego, szklanka ostrego ketchupu, 2 pomarańcze, kilka gałązek tymianku, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, pieprz, sól, olej do smażenia.Przygotowanie: Żeberka oczyść i podziel. Cebulę i tymianek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomarańcze obierz i pokrój w plasterki. Przygotuj marynatę. W wysokim garnku, na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj dżem, ketchup i tymianek. Odstaw do wystudzenia. Żeberka podsmaż na złoty kolor, oprósz solą i pieprzem. Włóż do marynaty i wstaw na godzinę do lodówki. Mięso ułóż w brytfance, przełóż plastrami pomarańczy, przykryj i upiecz w nagrzanym do 200° C piekarniku.
Składniki: 1 kg żeberek, 3 ząbki czosnku, 4 ziarenka jałowca, kminek, olej, gałka muszkatołowa, 2 szklanki bulionu, łyżka mąki, listek laurowy, 1 kg gotowych kopytek.
Przygotowanie: Żeberka opłucz, osusz i poporcjuj. Natrzyj roztartymi ząbkami czosnku. Obsmaż na rumiano na silnie rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do rondla. Wywar wysmażony z żeberek zalej szklanką bulionu i zagotuj. Zalej nim żeberka. Dodaj przyprawy i wlej jeszcze 1/2 szklanki bulionu. Całość przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 35 minut. Następnie dolej resztę pozostawionego bulionu rozmieszanego z mąką. Całość zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Żeberka podawaj z kopytkami oraz zasmażaną kapustą.
Składniki: 1 kg żeberek, bułka tarta, jajko, łyżka mąki, 3 łyżki oliwy, 5 jabłek, 1/2 musu jabłkowego, kilka goździków, sól, pieprz, liść laurowy, cebula, 1/2 łyżki cukru, 2 łyżeczki kminku.
Przygotowanie: Żeberka opłucz, osusz, obgotuj w wodzie z dodatkiem przypraw i cebuli opieczonej na ogniu. Wywar przecedź przez sitko. Mięso podziel na porcje, tak, aby na każdą przypadły po 2 żeberka. Każdy kawałek mięsa zanurz w rozmąconym jajku, obtocz w tartej bułce i usmaż z obu stron na złoty kolor.
Przygotuj sos: do wywaru dodaj przecier jabłkowy i wymieszaj. Połącz z rozrobioną w niewielkiej ilości wody mąką. Całość zagotuj. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne. Do środka wsyp odrobinę cukru i kminku. Piecz 20 minut w temp. 175°C. Gotowe żeberka ułóż na półmisku razem z upieczonymi jabłkami, polej sosem.
Składniki: 1 kg chudych żeberek, 2 cukinie, papryka żółta i czerwona, bakłażan, 2 cebule cukrowe, 4 główki czosnku, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki oliw.Przygotowanie: Żeberka opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Mięso posyp solą, pieprzem, czerwoną papryką i ziołami prowansalskimi. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, rozgrzej go i smaż na nim mięso około 15 minut, obracając je na wszystkie strony. Odłóż je na półmisek.
Warzywa umyj. Cebule obierz ze skórki, pokrój na kilka części. Papryki przekrój na pół, usuń pestki i białe błonki. Pokrój paprykę na cząstki. Bakłażana przekrój na pół, odetnij końce, resztę pokrój na cząstki. Z cukinii odetnij końce, przekrój je wzdłuż na połówki, pokrój na plasterki. Na patelnię wlej resztę oleju, wrzuć warzywa, posyp je przyprawami i obsmażaj około 15 minut, często mieszając. Do żaroodpornego naczynia wlej oliwę, ułóż warzywa i żeberka oraz obrane ząbki czosnku. Piecz w temp. 180° C ok. 20 minut. Podawaj z bagietką.