Solianka
Solianka do delikatnie kwaśna zupa. Znana jest nie tylko na Ukrainie, ale także w Rosji.

Składniki
- ½ kg - surowego boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
- 4 ziemniaki
- marchewka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 l wywaru drobiowego
- 4 ogórki kiszone
- 1 łyżka oliwek czarnych
- 1 łyżka oliwek zielonych
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
do podania
- kwaśna śmietana
- cytryna
- koperek
Przygotowanie:
Boczek pokroić w niewielkie słupki. Przełożyć do garnka i na małym ogniu najpierw wytopić tłuszcz, następnie usmażyć. Dodać łyżkę masła. Gdy się roztopi, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz drobno pokrojoną marchewkę. Po chwili dodać posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić słodką papryką. Wymieszać i zalać wywarem. Przykryć i gotować do miękkości.
Dodać kiszone ogórki pokrojone w półplasterki, oliwki oraz kapary. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Podawać z kwaśną śmietaną i plasterkiem cytryny. Udekorować koperkiem.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Zobacz także: