Solidny zimowy obiad
Zimowy posiłek musi mieć swój ciężar gatunkowy. Dać nam energię, siłę i trochę optymizmu...
Skład na 4 porcje:
-1,2 kg schabu
-10 dag plasterków boczku wędzonego
-2 cytryny
-2 ząbki czosnku
-1 kg ziemniaków
- sól i pieprz
- kilka gałązek szałwii, natki pietruszki, bazylii i oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 20 dag pieczarek
- 20 dag świeżych pomidorków koktajlowych do dekoracji
Przygotowanie
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie mięso myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Nacinamy je długim nożem, robiąc w nim kieszonki, w które wciskamy cytrynę pokrojoną w plasterki. Umyte zioła (bez szałwii) i czosnek siekamy, mieszamy z 2 łyżkami oliwy i smarujemy nimi wierzchnią stronę mięsa. Na koniec okładamy pieczeń plastrami boczku.
2. Blachę do pieczenia natłuszczamy łyżką oleju. Na jej środku kładziemy pieczeń i wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy 30 minut.
3. Ziemniaki kroimy w ćwiartki i przekładamy do miseczki. Szałwię szatkujemy, dodajemy resztę oliwy z oliwek (2 łyżki), sól i mieszamy z ziemniakami. Po 30 min pieczenia schabu okładamy go ziemniakami i pieczemy dalej około 50 min.
4. Pieczarki obieramy, kroimy i dodajemy do mięsa. Pieczemy jeszcze 10 min. Przekładamy pieczeń na półmisek, dekorujemy pomidorkami, ziemniakami, ziołami.
Wartość odżywcza 1porcji 510 kcal Białko 16 g/Tłuszcz 33 g/Cholesterol 87 mg
Skład na 4 porcje:
- 1 opakowanie makaronu wstążki
- słoiczek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 20 dag sera feta
- słoiczek czarnych lub zielonych oliwek
Sos:
- 200 ml wody
- 5 kropel sosu sojowego
- oliwa pozostała z suszonych pomidorów
- 1 łyżka musztardy
- pieprz czarny mielony
- sól
- listki bazylii lub innych ulubionych ziół do dekoracji
- ewentualnie garść ziaren słonecznika
Przygotowanie
1. Makron gotujemy al dente, czyli na pół twardo. Odcedzamy i odstawiamy, aby wystygł.
2. Odsączone z zalewy pomidory kroimy na połówki. Oliwki wyjmujemy ze słoika, kroimy. Jeśli zdecydowaliśmy się wzbogacić sałatkę słonecznikiem, musimy go teraz uprażyć na suchej patelni. Fetę (można też użyć mozzarelli) kroimy w kosteczkę.
3. Do miseczek wykładamy makaron, fetę, pomidory, oliwki i ew. ziarno słonecznika. Wodę, sos sojowy, musztardę, oliwę, sól i pieprz mieszamy, polewamy sałatkę. Dekorujemy zielonymi listkami ulubionych ziół.
Wartość odżywcza 1 porcji 86 kcal Białko 12 g/Tłuszcz 3,4 g/Cholesterol 28 mg
Skład na 5 porcji:
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 2 łyżki masła do duszenia cebuli
- 1 jajko
- 1 mała puszka kukurydzy w zalewie
- 2 łyżki groszku mrożonego lub z puszki
- 1,5 litra rosołu
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 0,5 szklanki słodkiej śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Przygotowujemy pulpeciki: mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy z jajkiem. Formujemy malutkie, okrągłe pulpeciki. Połowę rosołu doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, wrzucamy do niego kulki z mięsa i gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
2. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, aby ją zeszklić. Po chwili dodajemy odsączone z zalewy i pokrojone w dość drobną kostkę pomidory. Chwilę dusimy i odstawiamy, aby wszystko nieco wystygło.
3. Przestudzone pomidory miksujemy, zalewamy pozostałą częścią rosołu i doprowadzamy do wrzenia. Do zupy wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę i groszek. Gotujemy jeszcze dalsze 10 minut. Zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką, dodajemy pulpeciki i siekaną pietruszkę. Zupę możemy podać w miseczce, na talerzu lub, bardzo efektownie, w wydrążonym kabaczku.
Wartość odżywcza 1 porcji 110 kcal Białko 2,6 g/Tłuszcz 21 g/ Cholesterol 52 mg