Soljanka po rosyjsku
Dopraw do smaku pieprzem i plasterkami cytryny- to sprawdzony sposób szefa kuchni.
Składniki
- po 30 dag wołowiny i wieprzowej łopatki
- po 10 dag kiełbasy i wędzonki
- 2 marchewki
- cebula
- po 4 ząbki czosnku
- 4 pieczarki
- pietruszka
- pół selera
- por (zielona część)
- 2 łyżki masła
- 4 kiszone ogórki szklanka
- zalewy z ogórków kiszonych
- mały koncentrat pomidorowy
- po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz i sól
- koperek, natka
- cytryna
- śmietana
Przygotowanie
Mięso włóż do garnka, wlej wodę, dodaj warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Ugotuj.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru, pokrój w paski i wrzuć z powrotem.
W tym czasie posiekaną cebulę podsmaż z czosnkiem na maśle. Dodaj koncentrat pomidorowy i po 5 minutach wrzuć do wywaru.
Następnie kolejno na patelni podsmaż i przełóż do zupy: kiełbasę, wędzonkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz starte na grubej tarce ogórki.
Pod koniec gotowania do zupy wlej zalewę z ogórków kiszonych, dodaj oliwki i kapary.
Dopraw do smaku pieprzem i plasterkami cytryny. Soljankę podawaj z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem.
Zobacz także: