Soljanka po rosyjsku
Dopraw do smaku pieprzem i plasterkami cytryny- to sprawdzony sposób szefa kuchni.
Przygotowanie
Mięso włóż do garnka, wlej wodę, dodaj warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Ugotuj.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru, pokrój w paski i wrzuć z powrotem.
W tym czasie posiekaną cebulę podsmaż z czosnkiem na maśle. Dodaj koncentrat pomidorowy i po 5 minutach wrzuć do wywaru.
Następnie kolejno na patelni podsmaż i przełóż do zupy: kiełbasę, wędzonkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz starte na grubej tarce ogórki.
Pod koniec gotowania do zupy wlej zalewę z ogórków kiszonych, dodaj oliwki i kapary.
Dopraw do smaku pieprzem i plasterkami cytryny. Soljankę podawaj z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem.
Zobacz także: