Reklama

Soljanka po rosyjsku

Dopraw do smaku pieprzem i plasterkami cytryny- to sprawdzony sposób szefa kuchni.

Składniki

  • po 30 dag wołowiny i wieprzowej łopatki
  • po 10 dag kiełbasy i wędzonki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • po 4 ząbki czosnku
  • 4 pieczarki
  • pietruszka
  • pół selera
  • por (zielona część)
  • 2 łyżki masła
  • 4 kiszone ogórki szklanka
  • zalewy z ogórków kiszonych
  • mały koncentrat pomidorowy
  • po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz i sól
  • koperek, natka
  • cytryna
  • śmietana

Przygotowanie

Mięso włóż do garnka, wlej wodę, dodaj warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Ugotuj. 

Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru, pokrój w paski i wrzuć z powrotem. 

W tym czasie posiekaną cebulę podsmaż z czosnkiem na maśle. Dodaj koncentrat pomidorowy i po 5 minutach wrzuć do wywaru. 

Następnie kolejno na patelni podsmaż i przełóż do zupy: kiełbasę, wędzonkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz starte na grubej tarce ogórki. 

Pod koniec gotowania do zupy wlej zalewę z ogórków kiszonych, dodaj oliwki i kapary. 

Dopraw do smaku pieprzem i plasterkami cytryny. Soljankę podawaj z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem.

Zobacz także:

Reklama


Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: gotowanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy