Soljanka z cytryną
Co jadają nasi wschodni sąsiedzi? Tak jak my, uwielbiają różnego rodzaju pierogi. Na ich stołach często gości zupa soljanka, kotlety i placki. Na ulicach zaś można kupić buchty z różnym nadzieniem.
Składniki
- 150 g rostbefu wołowego
- 150 g karkówki
- 2 cebule
- 100 g pokrojonej wędzonki
- 2 duże, dojrzałe pomidory
- 3 ogórki kiszone
- 4 ząbki czosnku
- kilka czarnych oliwek
- 1 cytryna
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- olej do smażenia
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Pokrój mięso i posiekaj cebulę. Podsmaż je na oleju. Dodaj wędzonkę i po około 5 min zalej 2 litrami wody. Gotuj przez około 20 minut.
2. Na połowie masła podsmaż pokrojone pomidory i posiekany czosnek. Dodaj koncentrat, oliwki, ocet winny, sól i pieprz. Gotuj 15 minut.
3. Ogórki pokrój. Podsmaż na pozostałym maśle razem z plastrami cebuli. Przełóż je do zupy i na koniec zabiel ją śmietaną. Udekoruj natką.
Zobacz także: