Reklama

Sorbet limonkowo-imbirowy

Ulga w upalne dni.

Składniki:

35 g świeżego imbiru

150 g cukru

Skorka starta z jednej limonki

1 białko z jajka

4 limonki

Obrany imbir pokroić na kawałki, dodać 300 ml widy, cukier i skórkę z limonki i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zagotować i gotować ok 6 minut. Ostudzić.

Limonki poprzekrawać i wycisnąć. Wyciśnięte połówki limonek umieścić w pustym opakowaniu po jajkach i wstawić do zamrażalnika.

Imbir wyjąć z syropu cukrowego. Syrop zmieszać z sokiem z limonki. Przelać do miski i zamrażać godzinę. Zamieszać za pomocą robota kuchennego.

Reklama

Ubić pianę z białka i ostrożnie wmieszać. Zamrażać 4 godziny, mieszając co 30 minut. Formować gałki i zamrażać je jeszcze godzinę. Podawać w zamrożonych połówkach limonek. Można posypać startą skórką z limonki.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy