Składniki:
35 g świeżego imbiru
150 g cukru
Skorka starta z jednej limonki
1 białko z jajka
4 limonki
Obrany imbir pokroić na kawałki, dodać 300 ml widy, cukier i skórkę z limonki i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zagotować i gotować ok 6 minut. Ostudzić.
Limonki poprzekrawać i wycisnąć. Wyciśnięte połówki limonek umieścić w pustym opakowaniu po jajkach i wstawić do zamrażalnika.
Imbir wyjąć z syropu cukrowego. Syrop zmieszać z sokiem z limonki. Przelać do miski i zamrażać godzinę. Zamieszać za pomocą robota kuchennego.
Ubić pianę z białka i ostrożnie wmieszać. Zamrażać 4 godziny, mieszając co 30 minut. Formować gałki i zamrażać je jeszcze godzinę. Podawać w zamrożonych połówkach limonek. Można posypać startą skórką z limonki.