Sorbet pomarańczowy
Nie musisz wychodzić z domu, żeby zasmakować pysznych lodów. Wystarczy kilka składników i efektowny, lodowy sorbet gotowy!
Sposób przygotowania:
1. Skórkę z cytryny i pomarańczy (startą na tarce o drobnych oczkach) wrzucamy do rondelka. Dodajemy wodę niegazowaną oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy do schłodzenia.
2. Przestudzony syrop mieszamy z sokiem z pomarańczy oraz wodą gazowaną. Wlewamy wszystko do wysokiego pojemnika i odstawiamy na półtorej godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy lody i mieszamy je trzepaczką, a następnie ponownie mrozimy. Czynność powtarzamy raz na godzinę co najmniej przez pierwsze 4 godziny mrożenia. Im więcej razy zamieszamy, tym bardziej puszysty sorbet uzyskamy.
3. Lody zostawiamy w zamrażalniku na całą noc. Podajemy z listkiem mięty w pucharkach lub wydrążonych pomarańczach.
Zobacz także: