Sorbet pomarańczowy

Nie musisz wychodzić z domu, żeby zasmakować pysznych lodów. Wystarczy kilka składników i efektowny, lodowy sorbet gotowy!

Sorbet podany w wydrążonych pomarańczach jest obłędnym pomysłem a upały, a w dodatku - jakim efektownym!
Sorbet podany w wydrążonych pomarańczach jest obłędnym pomysłem a upały, a w dodatku - jakim efektownym!123RF/PICSEL

Składniki

  • skórka z połowy cytryny i połowy pomarańczy
  • 1/3 szklanki cukru
  • szklanka soku z czerwonych pomarańczy
  • szklanka wody niegazowanej
  • pół szklanki wody gazowanej
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

1. Skórkę z cytryny i pomarańczy (startą na tarce o drobnych oczkach) wrzucamy do rondelka. Dodajemy wodę niegazowaną oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy do schłodzenia.

2. Przestudzony syrop mieszamy z sokiem z pomarańczy oraz wodą gazowaną. Wlewamy wszystko do wysokiego pojemnika i odstawiamy na półtorej godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy lody i mieszamy je trzepaczką, a następnie ponownie mrozimy. Czynność powtarzamy raz na godzinę co najmniej przez pierwsze 4 godziny mrożenia. Im więcej razy zamieszamy, tym bardziej puszysty sorbet uzyskamy.

3. Lody zostawiamy w zamrażalniku na całą noc. Podajemy z listkiem mięty w pucharkach lub wydrążonych pomarańczach.

Zobacz także:

Pieczone pomarańczeStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas