Sorbet truskawkowo-rabarbarowy
Sorbety przypominają lody, ale są zrobione z owoców, dlatego są znacznie mniej kaloryczne. Można ograniczyć dodatek cukru, więc wówczas są naprawdę dietetyczne. A jakie smaczne! Sorbety najlepiej przygotowywać z owoców sezonowych.

Składniki
- 600 g truskawek
- 3 łodygi rabarbaru
- 170 g cukru
- 1 łyżka rumu
- sok z limonki
Sorbet truskawkowo-rabarbarowy - wykonanie:
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na nieduże kawałki. Przełóż do rondla z grubym dnem. Zasyp owoce cukrem, zalej wodą i duś na małym ogniu do miękkości. Ostudź, a następnie dokładnie zblenduj.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Przetrzyj przez sito, a następnie połącz z puree rabarbarowym. Wlej rum i sok z limonki, dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do metalowej miski i włóż do zamrażalnika na 3 godziny. Co pół godziny wyjmij i zmiksuj zawartość - dzięki temu sorbet nie będzie miał kryształków lodu.
Przed podaniem wyjmij około 15 minut wcześniej z zamrażarki, aby sorbet zmiękł i łatwiej było go nakładać.
Zobacz także inne przepisy na sorbety:
Wystarczy kilka składników i sorbet pomarańczowy gotowy!
Sorbet możesz też przygotować z kiwi. To istny zastrzyk witamin.