Sorbet truskawkowo-rabarbarowy

Aktualizacja

Sorbety przypominają lody, ale są zrobione z owoców, dlatego są znacznie mniej kaloryczne. Można ograniczyć dodatek cukru, więc wówczas są naprawdę dietetyczne. A jakie smaczne! Sorbety najlepiej przygotowywać z owoców sezonowych.

Sorbety na bazie wody są mniej kaloryczne niż zwykłe wody
Sorbety na bazie wody są mniej kaloryczne niż zwykłe wody123RF/PICSEL

Składniki

  • 600 g truskawek
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 170 g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • sok z limonki

Sorbet truskawkowo-rabarbarowy - wykonanie:

Rabarbar umyj, obierz i pokrój na nieduże kawałki. Przełóż do rondla z grubym dnem. Zasyp owoce cukrem, zalej wodą i duś na małym ogniu do miękkości. Ostudź, a następnie dokładnie zblenduj. 

Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Przetrzyj przez sito, a następnie połącz z puree rabarbarowym. Wlej rum i sok z limonki, dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do metalowej miski i włóż do zamrażalnika na 3 godziny. Co pół godziny wyjmij i zmiksuj zawartość - dzięki temu sorbet nie będzie miał kryształków lodu.

Przed podaniem wyjmij około 15 minut wcześniej z zamrażarki, aby sorbet zmiękł i łatwiej było go nakładać. 

Zobacz także inne przepisy na sorbety:

Wystarczy kilka składników i sorbet pomarańczowy gotowy!

Sorbet możesz też przygotować z kiwi. To istny zastrzyk witamin.

Deser truskawkowyStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?