Reklama

Sos serowy

Sos zrobi nawet początkujący kucharz, a do jego przygotowania można wykorzystać resztki serów, nawet te nieco zeschnięte.

Składniki

  • szklanka bulionu warzywnego
  • 11 łyżek śmietany
  • 50 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola
  • łyżeczka świeżego lub suszonego estragonu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Do rondla wlewamy bulion, śmietanę i gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy pokruszony ser i energicznie mieszamy trzepaczką rózgową. Jeśli wybraliśmy świeży estragon, płuczemy go, osuszamy i siekamy. Sos doprawiamy estragonem, pieprzem, solą, mieszamy. Polewamy nim ugotowanego kalafiora i podajemy.

Zobacz także: 

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: sos serowy | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy