Sos z pulpetami w chlebie
Bochenek stanowi naczynie dla jednej osoby, więc musi być jak najmniejszy. Można go oczywiście zjeść razem z sosem.
1. Grzyby, czosnek i cebulę oczyścić, pokroić. Smażyć na oleju 10 min, mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
2. Mięso wymieszać z mąką, dodać sól i pieprz, uformować nieduże pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
3. Bulion zagotować w szerokim garnku. Delikatnie wkładać pulpety, gotować na małym ogniu około 10 minut. Wyłowić, zalać bulionem pieczarki, dusić ok. 10 min.
4. Z chlebów odciąć wierzchy, ostrożnie usunąć miękisz, wypełnić sosem pieczarkowym, włożyć pulpeciki, przykryć plastrami sera. Zapiekać pięć minut w temp. 200°C (wierzchy ułożyć obok, też zapiec). Posypać posiekanym tymiankiem, przykryć wieczkiem.
Zobacz także: