Reklama

Sos z pulpetami w chlebie

Bochenek stanowi naczynie dla jednej osoby, więc musi być jak najmniejszy. Można go oczywiście zjeść razem z sosem.

Składniki

  • 4 małe bochenki chleba (po 20 dag)
  • 40 dag mielonego mięsa wołowego
  • 60 dag pieczarek
  • 10 dag żółtego sera w plasterkach
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 10 gałązek tymianku
  • sól, pieprz

1. Grzyby, czosnek i cebulę oczyścić, pokroić. Smażyć na oleju 10 min, mieszając. Doprawić solą i pieprzem. 

2. Mięso wymieszać z mąką, dodać sól i pieprz, uformować nieduże pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. 

3. Bulion zagotować w szerokim garnku. Delikatnie wkładać pulpety, gotować na małym ogniu około 10 minut. Wyłowić, zalać bulionem pieczarki, dusić ok. 10 min. 

4. Z chlebów odciąć wierzchy, ostrożnie usunąć miękisz, wypełnić sosem pieczarkowym, włożyć pulpeciki, przykryć plastrami sera. Zapiekać pięć minut w temp. 200°C (wierzchy ułożyć obok, też zapiec). Posypać posiekanym tymiankiem, przykryć wieczkiem.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy