Reklama

Reklama

Sosy do pieczonych ziemniaków

Sosy podawać do ziemniaków pieczonych lub ugotowanych w mundurkach albo jako dipy do warzyw pokrojonych w słupki.

Sos estragonowy

Składniki

  • 1 pęczek estragonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 cytryny
  • 1 czerwona cebula

Przygotowanie:

Wyciąć cząstkę z cytryny do dekoracji, z reszty wycisnąć sok i zetrzeć skórkę. Wymieszać ze śmietaną, jogurtem, miodem, posiekanym estragonem, cebulą, solą i pieprzem. Udekorować.

Sos curry

Składniki

  • 2 szklanki ketchupu
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 łyżeczki curry


Przygotowanie:

Seler umyć, obrać z włókien, pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w drobną kostkę. Wymieszać z ketchupem i curry. Doprawić solą i pieprzem.

Sos chilli

Składniki

  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 20 dag twarogu
  • 1/2 ogórka
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki kiełków
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą, odstawić na 10 minut. Zmiksować twaróg z jogurtem na gładko. Papryczkę chili umyć, oczyścić z nasion, drobno posiekać. Wymieszać z masą serowo-jogurtową, doprawić solą i pieprzem. Starty ogórek odsączyć, dodać do masy serowej. Wymieszać, udekorować kiełkami.

Zobacz także:

Reklama

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy