Sosy do pieczonych ziemniaków
Sosy podawać do ziemniaków pieczonych lub ugotowanych w mundurkach albo jako dipy do warzyw pokrojonych w słupki.

Sos estragonowy
Składniki
- 1 pęczek estragonu
- 1 łyżka miodu
- 1/2 cytryny
- 1 czerwona cebula
Przygotowanie:
Wyciąć cząstkę z cytryny do dekoracji, z reszty wycisnąć sok i zetrzeć skórkę. Wymieszać ze śmietaną, jogurtem, miodem, posiekanym estragonem, cebulą, solą i pieprzem. Udekorować.
Sos curry

Składniki
- 2 szklanki ketchupu
- 2 gałązki selera naciowego
- 1/2 zielonej papryki
- 2 łyżeczki curry
Przygotowanie:
Seler umyć, obrać z włókien, pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w drobną kostkę. Wymieszać z ketchupem i curry. Doprawić solą i pieprzem.
Sos chilli

Składniki
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 20 dag twarogu
- 1/2 ogórka
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki kiełków
- sól, pieprz
Przygotowanie:Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą, odstawić na 10 minut. Zmiksować twaróg z jogurtem na gładko. Papryczkę chili umyć, oczyścić z nasion, drobno posiekać. Wymieszać z masą serowo-jogurtową, doprawić solą i pieprzem. Starty ogórek odsączyć, dodać do masy serowej. Wymieszać, udekorować kiełkami.Zobacz także: