Sosy do sałatek
Szybkie, proste i tanie.

Sos śmietanowy
Składniki
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- 3 łyżki octu balsamicznego
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Śmietanę wymieszaj z octem. Dodaj posiekany szczypiorek i natkę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Miodowy winegret
Składniki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Do octu dodaj oliwę i miód (jeśli jest skrystalizowany, chwilę go podgrzej). Dokładnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz oraz listki rozmarynu. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
Rada
Sos winegret zyska aksamitną konsystencję a jego składniki idealnie się połączą, gdy do ich wymieszania użyjemy ręcznego spieniacza do mleka.
Zobacz także: