Souvlaki
Tradycyjna, grecka potrawa, którą można z łatwością można przygotować w domu.
Składniki
- 600 g mięsa mielonego z łopatkiwieprzowej lub 300 g mielonej łopatki wieprzowej wymieszanej z 300 g mielonej łopatki baraniej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonego chili
- ½ łyżeczki soli
- 300 g wędzonego boczku wieprzowego w plastrach (opcjonalnie)
8
Mięso starannie wyrabiamy z przyprawami - nie krócej niż 10 minut, żeby stało się kleiste. Wyrobionym mięsem obklejamy namoczone patyczki do szaszłyków na długości 15 centymetrów i, ewentualnie, owijamy plasterkiem boczku.
Grillujemy po 2 minuty z każdej strony na suchej patelni grillowej lub teflonowej albo na płycie grillowej (może być oczywiście również zwykły grill).
Przepis pochodzi z książki Jurka Sobieniaka "Street food. Głód ulicy." Wydawnictwo Pascal.