Souvlaki

Tradycyjna, grecka potrawa, którą można z łatwością można przygotować w domu.

Souvlaki
Souvlakimateriały prasowe

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego z łopatkiwieprzowej lub 300 g mielonej łopatki wieprzowej wymieszanej z 300 g mielonej łopatki baraniej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonego chili
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g wędzonego boczku wieprzowego w plastrach (opcjonalnie)
8

Mięso starannie wyrabiamy z przyprawami - nie krócej niż 10 minut, żeby stało się kleiste. Wyrobionym mięsem obklejamy namoczone patyczki do szaszłyków na długości 15 centymetrów i, ewentualnie, owijamy plasterkiem boczku.

Grillujemy po 2 minuty z każdej strony na suchej patelni grillowej lub teflonowej albo na płycie grillowej (może być oczywiście również zwykły grill).

Przepis pochodzi z książki Jurka Sobieniaka "Street food. Głód ulicy." Wydawnictwo Pascal.

Jurek Sobieniak "Street food. Głód ulicy."
Jurek Sobieniak "Street food. Głód ulicy."materiały prasowe
Prosty przepis na wyborne leczoInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas