Spaghetti al pomodoro
Ugotuj makaron: w dużym garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć, osól ją. "Wkręć" spaghetti do wrzącej wody. Gotuj, aż makaron będzie lekko twardawy (8-9 min). Odcedź, zachowując 1/4 szklanki wody, w której się gotował.
Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Listki bazylii porwij na małe kawałki. Pomidory sparz i usuń z nich skórkę. Przetnij każdy na pół i łyżeczką usuń pestki. Wydrążone pestki przełóż na sitko i odciśnij, zaś miąższ pokrój w kostkę. Pestki wyrzuć, a sok z pomidorów zachowaj.
W rondlu na maśle zeszklij cebulę. Dodaj pomidory, przykryj i duś na małym ogniu 15-20 min. Po tym czasie wlej sok z pomidorów, zamieszaj i duś jeszcze 10-15 min. Pod koniec gotowania dodaj rozdrobnioną bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku cukrem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos zmiksuj blenderem, aż będzie zupełnie gładki.
Makaron i wodę dodaj do rondla z sosem i całość dokładnie wymieszaj tak, aby makaron oblepił się sosem. Makaron przełóż na talerze, posyp startym serem i od razu podawaj.