Spaghetti al ragù
Sprawdź, jaki potencjał tkwi w tym delikatnym mięsie mielonym. To danie rozpływa się w ustach!
Składniki
- 40 dag makaronu spaghetti
- 40 dag łopatki wieprzowej
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 30 dag pomidorów koktajlowych
- 2 cebule czerwone
- 1 szklanka śmietany 22 proc.
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 gałązki bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Papryki umyć, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy, wrzucić paprykę, smażyć 5 minut. Podlać bulionem, dusić 2 minuty. Na łyżce oliwy usmażyć całe pomidorki.
2. Mięso zmielić. Cebule obrać, jedną pokroić w kostkę, drugą w półkrążki. Pokrojoną w kostkę podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać mięso, smażyć do zrumienienia. Doprawić. Dodać koncentrat i śmietanę, wymieszać, odstawić.
3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, włożyć do mięsa, podgrzać, wyłożyć na półmisek. Na wierzchu ułożyć usmażone pomidory i paprykę. Udekorować pokrojoną cebulą i liśćmi bazylii.
Zobacz także: