Spaghetti z kurkami i szynką
Składniki
- 50 dag kurek
- 10 dag szynki wędzonej
- 40 dag makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 4-6 gałązek tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 8 łyżek śmietany 18 proc.
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek posiekać, dodać jajko, musztardę, śmietanę, 2 łyżki oliwy, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać i posiekać. Kurki dokładnie oczyścić. Tymianek umyć i posiekać.
Szynkę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na suchej patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dodać cebulę, zrumienić, zdjąć z patelni.
Na patelni rozgrzać masło, dolać 2 łyżki oliwy. Kurki usmażyć, doprawić solą i pieprzem, posypać tymiankiem. Dodać szynkę z cebulą, podgrzać. Przełożyć do makaronu ugotowanego według instrukcji na opakowaniu, wymieszać z sosem.
Zobacz także: