Reklama

Spaghetti z oliwkami i serem

Do tego dania najbardziej nadaje się w ser mozzarella, ale ten twardszy. Koniecznie posyp całość świeżo zmielonym pieprzem.

Składniki

  • 40 dag spaghetti
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę cukinii
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 cebula
  • po 3 łyżki mleka i śmietany 22 proc.
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz,
  • 1 pęczek oregano

Ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. 

Oregano umyć, osuszyć, połowę drobno posiekać, drugą połowę zostawić do dekoracji. Połowę sera zetrzeć na tarce, połowę pokroić w małą kostkę. 

Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Dodać mleko, śmietanę i starty ser. Gotować trzy min, doprawić. Dodać cukinię i gotować na wolnym ogniu następne trzy min. Pod koniec dosypać posiekane zioła i pokrojone oliwki. Makaron polać sosem, posypać kostkami sera i ziołami.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy