Spaghetti z oliwkami i serem
Do tego dania najbardziej nadaje się w ser mozzarella, ale ten twardszy. Koniecznie posyp całość świeżo zmielonym pieprzem.

Składniki
- 40 dag spaghetti
- 3 łyżki czarnych oliwek
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę cukinii
- 10 dag żółtego sera
- 1 cebula
- po 3 łyżki mleka i śmietany 22 proc.
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz,
- 1 pęczek oregano
Ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Oregano umyć, osuszyć, połowę drobno posiekać, drugą połowę zostawić do dekoracji. Połowę sera zetrzeć na tarce, połowę pokroić w małą kostkę. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Dodać mleko, śmietanę i starty ser. Gotować trzy min, doprawić. Dodać cukinię i gotować na wolnym ogniu następne trzy min. Pod koniec dosypać posiekane zioła i pokrojone oliwki. Makaron polać sosem, posypać kostkami sera i ziołami.Zobacz także: