Spaghetti ze smażonymi szparagami
I kurczakiem w serowej skorupce.
Składniki
- 500 g białych i zielonych szparagów
- sól
- pieprz
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 400 g filetów z kurczaka
- 75 g drobno startego parmezanu
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 250 g makaronu spaghetti
- 6 łyżek oleju
- trybula do dekoracji
1. Szparagi oczyść, białe obierz, od wszystkich odetnij zdrewniałe końce. Pokrój w ukośne kawałki. Pomidorki przekrój na pół. Filet z kurczaka pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem.
2. Jajko wbij na talerz, wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. Kawałki mięsa panieruj najpierw w jajku, a potem w parmezanie wymieszanym z bułką tartą. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Włóż mięso i smaż 8 minut, czasem obracając.
3. Makaron ugotuj w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż szparagi. Smaż 6 minut. Pod koniec dołóż pomidorki. Przypraw solą i pieprzem.
4. Makaron odcedź, wymieszaj ze szparagami i pomidorkami. Rozłóż na talerze. Na każdej porcji połóż sznycelki z kurczaka. Udekoruj trybulą.