Sposób na pulchne ciasto drożdżowe z marcepanem
To połączenie zachwyci łasuchów. Jeżeli chcemy, żeby nasze ciasto było wyjątkowo pulchne, zastąpmy masło smalcem. To sprawdzona metoda cukierników.
Przygotowanie
100 g masła rozpuszczamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże z 1 i 1/2 łyżki cukru, mieszamy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko z drożdżami, jajo, cukier waniliowy, szczyptę soli, rozpuszczone masło, wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, którą zostawiamy w misce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Jabłko obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o małych oczkach. 40 g masła roztapiamy, studzimy, dodajemy do masy marcepanowej razem z jabłkiem i wyrabiamy na jednolitą masę.
Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy wykładamy porcję masy marcepanowej, zwijamy w rogal i przekładamy na blachę. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy 10 minut w 200ºC.
Z pozostałej części ciasta formujemy kolejne rogale i pieczemy. Ciastka studzimy na kratce i każde posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: