Sposób na pulchne ciasto drożdżowe z marcepanem

To połączenie zachwyci łasuchów. Jeżeli chcemy, żeby nasze ciasto było wyjątkowo pulchne, zastąpmy masło smalcem. To sprawdzona metoda cukierników.

Ciasto zachowa świeżość, jeśli zamiast mleka użyjemy kefiru
Ciasto zachowa świeżość, jeśli zamiast mleka użyjemy kefiruPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 140 g masła
  • 4 i 1/2 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 2 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 21 g drożdży
  • 100 g masy marcepanowej
  • jabłko
  • 3–4 łyżki płatków migdałowych
  • szczypta soli
1 godz. 0 min
16

Przygotowanie

100 g masła rozpuszczamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże z 1 i 1/2 łyżki cukru, mieszamy. 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko z drożdżami, jajo, cukier waniliowy, szczyptę soli, rozpuszczone masło, wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, którą zostawiamy w misce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Jabłko obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o małych oczkach. 40 g masła roztapiamy, studzimy, dodajemy do masy marcepanowej razem z jabłkiem i wyrabiamy na jednolitą masę. 

Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy wykładamy porcję masy marcepanowej, zwijamy w rogal i przekładamy na blachę. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy 10 minut w 200ºC. 

Z pozostałej części ciasta formujemy kolejne rogale i pieczemy. Ciastka studzimy na kratce i każde posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także:

Szybkie i pyszne ciasto z kruszonkąInteria Kulinaria