Reklama

Sposoby na świąteczny piernik

Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

Pierniczki kruche

Składniki: 40 dag mąki żytniej, 2 szklanki miodu, 2 łyżki czastej wódki, torebka przyprawy do pierników, mąka ziemniaczana, masło do posmarowania formy

Przyrządzanie: Mąkę wymieszać z przyprawą piernikową. Miód zagotować i stopniowo wlewać do mąki, stale ucierając. Ciasto ucierać około 20 minut, po czym wlać wódkę i ponownie dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć je i odstawić na kilka godzin do lodówki. Stolnicę lekko posypać mąką ziemniaczaną, wyłożyć schłodzone ciasto, rozwałkować. Foremkami w kształcie gwiazdek, choinek lub zwierzątek wycinać małe ciasteczka. Układać na wysmarowanej masłem blasze i piec w średnio nagrzanym piekarniku na jasno złoty kolor. Ostudzone pierniczki można polukrować lub posmarować polewą czekoladową i posypać kolorową posypką albo platkami migdałowymi .

Reklama

Piernikowe choineczki

Składniki na 10 porcji: 50 dag miodu, 250 ml oleju, 50 dag brązowego cukru, 15 dag gorzkiej czekolady, 20 dag mielonych orzechów laskowych, po łyżce cynamonu i mielonych goździków, 4 jajka, 50 dag mąki, torebka proszku do pieczenia, 5 łyżek konfitury morelowej.

Przyrządzanie: Miód, olej i cukier podgrzać, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Lekko ostudzić, dodać czekoladę i powoli rozpuścić ją w masie. Następnie dodać orzechy, przyprawy i jajka. Wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni C. Z zimnego ciasta wycinać gwiazdki różnej wielkości. Sklejać je podgrzaną konfiturą morelową, formując choinkę. Udekorować lukrem.

Piernik staropolski

Składniki: 1/2 kg miodu, 25 dkg masła, 2 szklanki cukru, 3 jajka, 1 kg pszennej mąki, powidła śliwkowe, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 szklanki mleka, orzechy, 1/2 łyżeczki soli, skórka pomarańczowa, 3 torebki przypraw korzennych.

Przyrządzanie: Miód, cukier i masło stopniowo podgrzać. Następnie masę schłodzić. Dodać do niej mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, orzechy, skórkę pomarańczową usmażoną w cukrze oraz przyprawy. Wyrobić ciasto i, nadawszy mu kształt kuli, włożyć do naczynia. Przykryte, umieścić w chłodnym miejscu na kilka dni (najlepiej 2 tygodnie). Dojrzałe ciasto podzielić na 3 części i po rozwałkowaniu upiec na blasze. Ochłodzone placki przełożyć powidłami śliwkowymi. Polać czekoladą, udekorować. 

Piernik z marcepanem

Składniki: 1/2 kg mąki, 1 i 1/4 szklanki miodu, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki masła, 5 jajek, 1/2 szklanki piwa, przyprawa do piernika, łyżka proszku do pieczenia, 20 dag orzechów, 10 dag masy marcepanowej, 3 łyżki cukru pudru, bakalie.

Przyrządzanie: Zrumienić dwie łyżki cukru, zalać piwem, dodać miód, resztę cukru, gotować 5 minut. Dodać przyprawy, wymieszać, ostudzić. Połączyć z rozpuszczonym masłem, żółtkami, połową mąki, proszkiem do pieczenia. Wymieszać, dodać resztę mąki oraz pianę z białek. Masę wyłożyć do posmarowanej tłuszczem blachy. Piec ok. godziny w temp. 190o C. Ostudzić, przekroić na pół. Masę marcepanową rozwałkować, podsypując cukrem pudrem, przełożyć nią piernik. Wierzch posypać pokruszonymi bakaliami, polać syropem z 3 łyżek cukru i 3 łyżek wody.

Tu znajdziesz specjalny e-book świąteczny, a w nim wiele przydatnych rad jak sprawić, by święta były radosne i... spokojne!

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: piernik | pierniki | Bauer
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy