Śródziemnomorska sałatka z soczewicą
Pożywna sałatka na chłodne dni.

Składniki
- soczewica, czerwona / 1 szklanka
- cebula / 1 szt.
- papryka słodka / 1 szt.
- czosnek / 2 szt.
- bazylia, świeża / 30 g
- ocet balsamiczny / 1 łyżka
- sok z cytryny / 1 łyżka
- oliwa z oliwek / 2 łyżki
- pomidory / 1 szt.
- ser feta / 150 g
Wypłukaną soczewicę umieść w garnku i zalej dwoma szklankami wody. Gotuj ok. 15 minut. Pokrój czosnek, cebulę, paprykę. Miąższ pomidorów pokrój w drobną kostkę.
Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Posiekaj bazylię, dodaj do schłodzonej soczewicy. Dodaj paprykę, ocet, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw i wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Podawaj z serem feta.