Reklama

Śródziemnomorska sałatka z soczewicą

Pożywna sałatka na chłodne dni.

Składniki

  • soczewica, czerwona / 1 szklanka
  • cebula / 1 szt.
  • papryka słodka / 1 szt.
  • czosnek / 2 szt.
  • bazylia, świeża / 30 g
  • ocet balsamiczny / 1 łyżka
  • sok z cytryny / 1 łyżka
  • oliwa z oliwek / 2 łyżki
  • pomidory / 1 szt.
  • ser feta / 150 g

 Wypłukaną soczewicę umieść w garnku i zalej dwoma szklankami  wody. Gotuj ok. 15 minut. Pokrój czosnek, cebulę, paprykę. Miąższ pomidorów pokrój w drobną kostkę.

 Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Posiekaj bazylię, dodaj do schłodzonej soczewicy. Dodaj paprykę, ocet, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw i wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Podawaj z serem feta.


Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy