Stek po irlandzku w kawowej marynacie
Składniki
- 50 g suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
- chili w proszku
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 200 g masła
- sól
- pieprz
- cukier
- 75 ml naparu mocnej kawy
- 4 łyżki whisky
- 3-4 łyżeczki sosu tabasco
- 6 steków wołowych (po ok. 200 g )
- 2 kg dużych ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju
1. Suszone pomidory przełóż na sitko i osącz z zalewy. Potem je posiekaj i wymieszaj ze szczyptą chili, skórką otartą z cytryny i miękkim masłem. Przypraw do smaku pieprzem, solą i cukrem. Z masy uformuj wałeczek. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki.
2. Napar kawowy wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli i whisky. Dodaj 1/2 łyżeczki pieprzu oraz sos tabasco. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i posmaruj marynatą. Włóż do lodówki na godzinę.
3. W tym czasie ziemniaki dobrze wyszoruj. Gotuj je w posolonej wodzie 30-40 minut (w zależności od wielkości). Odcedź, przekrój wzdłuż na pół. Schłodzone masło z suszonymi pomidorami wyjmij z lodówki, odwiń z folii i pokrój w plasterki.
4. Ziemniaki posmaruj olejem i posyp pieprzem. Ułóż na rozgrzanym ruszcie. Piecz przez 4-5 minut, potem obróć i piecz jeszcze 5-6 minut. Zamarynowane steki ułóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez 4-5 minut z każdej strony. Zdejmij. Na każdym steku połóż plasterek masła z suszonymi pomidorami. Podawaj z grillowanymi ziemniakami.
Zobacz także: