Reklama

Stek po irlandzku w kawowej marynacie

Czas przyrządzenia: około 90 minut
Składniki dla: 6

Składniki

  • 50 g suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
  • chili w proszku
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 200 g masła
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 75 ml naparu mocnej kawy
  • 4 łyżki whisky
  • 3-4 łyżeczki sosu tabasco
  • 6 steków wołowych (po ok. 200 g )
  • 2 kg dużych ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju

1. Suszone pomidory przełóż na sitko i osącz z zalewy. Potem je posiekaj i wymieszaj ze szczyptą chili, skórką otartą z cytryny i miękkim masłem. Przypraw do smaku pieprzem, solą i cukrem. Z masy uformuj wałeczek. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki. 

2. Napar kawowy wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli i whisky. Dodaj 1/2 łyżeczki pieprzu oraz sos tabasco. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i posmaruj marynatą. Włóż do lodówki na godzinę.

3. W tym czasie ziemniaki dobrze wyszoruj. Gotuj je w posolonej wodzie 30-40 minut (w zależności od wielkości). Odcedź, przekrój wzdłuż na pół. Schłodzone masło z suszonymi pomidorami wyjmij z lodówki, odwiń z folii i pokrój w plasterki. 

Reklama

4. Ziemniaki posmaruj olejem i posyp pieprzem. Ułóż na rozgrzanym ruszcie. Piecz przez 4-5 minut, potem obróć i piecz jeszcze 5-6 minut. Zamarynowane steki ułóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez 4-5 minut z każdej strony. Zdejmij. Na każdym steku połóż plasterek masła z suszonymi pomidorami. Podawaj z grillowanymi ziemniakami.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | stek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy