Dla 4 osób
Czas przygotowania 10 min
Metoda grillowania: bezpośrednia
Czas grillowania 6-8 min
- 4 steki z żebra wołowego ok. 250 g każdy; 2,5 cm gruby
- oliwa extra vergin
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki ziaren kawy
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka grubej soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Przyprawy wymieszaj razem, dodaj prażony kmin i kawę. Wszystko razem wymieszaj w moździerzu i utrzyj na proszek.
Dodaj tłuszcz na mięso i obtocz steki w mieszance przyprawowej. Pozostaw na ok. 30 min w temperaturze pokojowej, pod przykryciem.
Grilluj na rozgrzanym grillu metodą bezpośrednią ok. 2-3 min z każdej strony.