Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta
Przepis Hanny Lis z książki „Mój świat na talerzu”.
Składniki
- dla 4 osób
- 2 średnie główki kalafiora
- oliwa extra vergine
- płynny miód (albo syrop klonowy/z agawy)
- kurkuma w proszku
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- kminek mielony
- kolendra, mielone nasiona
- czosnek w proszku
- oregano
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 50 g pistacji, orzechów laskowych lub migdałów
- sos shatta:
- 1 nieduży pęczek mięty
- 1 nieduży pęczek kolendry
- 1 nieduży pęczek natki pietruszki
- 1 świeża papryczka chilli (według upodobań, ja daję całą)
- 2 suszone tajskie papryczki chilli (z nasionami, jeśli ma być bardzo ostre)
- 6 ząbków czosnku
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka kuminu
- sól i pieprz do smaku
Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta - przygotowanie:
Zachowaj trochę świeżych ziół do podania kalafiora, pozostałe składniki sosu wrzuć do miksera i zblenduj na gładką masę. Sos shatta gotowy. Teraz steki.
Na jednej łyżce oliwy szybko upraż na patelni orzechy, odstaw.
Usuń z kalafiora liście i odetnij twardą podstawę, ale ostrożnie, tak żeby nie naruszyć rdzenia, bo wtedy steki się rozlecą. Przekrój główkę na pół i dużym nożem (najlepiej rzeźnickim) pokrój na 2,5-3-centymetrowe plastry. Jeśli po bokach zostaną pokruszone kawałki, nie stresuj się, też się upieką i będą pyszne. Podobnie postąp z drugim kalafiorem. W zależności od wielkości i grubości ciecia z każdego powinno wyjść 4-6 steków.
Rozgrzej w dłoniach trochę oliwy i masuj każdy plaster z obu stron, dolewając sukcesywnie oliwy. Kalafior powinien być nią porządnie zaimpregnowany, żeby nie wysechł podczas pieczenia, a pięknie i na chrupiąco się upiekł. Polej steki odrobiną miodu/syropu i wmasuj go, tak jak uprzednio oliwę. Nastaw piekarnik na 200 st. C góra-dół, ułóż steki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posypuj z dużej wysokości przyprawami. Na koniec posól i dopraw pieprzem. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 15 minut z jednej, a potem 10 minut z drugiej strony. Na ostatnie 2-3 minuty wstaw pod gorący grill.
Wyłóż na talerze, posyp listkami świeżej mięty, natki i kolendry. Podawaj z sosem shatta, prażonymi orzechami i na przykład suszonymi pomidorami.
Przepis pochodzi z książki Hanny Lis "Mój świat na talerzu".
Zobacz także: