Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta

Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta
Steki z kalafiora z arabskim sosem shattamateriały prasowe

Składniki

- dla 4 osób

  • 2 średnie główki kalafiora
  • oliwa extra vergine
  • płynny miód (albo syrop klonowy/z agawy)
  • kurkuma w proszku
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • kminek mielony
  • kolendra, mielone nasiona
  • czosnek w proszku
  • oregano
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 50 g pistacji, orzechów laskowych lub migdałów
  • sos shatta:
  • 1 nieduży pęczek mięty
  • 1 nieduży pęczek kolendry
  • 1 nieduży pęczek natki pietruszki
  • 1 świeża papryczka chilli (według upodobań, ja daję całą)
  • 2 suszone tajskie papryczki chilli (z nasionami, jeśli ma być bardzo ostre)
  • 6 ząbków czosnku
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól i pieprz do smaku

Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta - przygotowanie:

Mój świat na talerzu, Hanna Lis
Mój świat na talerzu, Hanna Lismateriały prasowe
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?