Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta
Przepis Hanny Lis z książki „Mój świat na talerzu”.
Zachowaj trochę świeżych ziół do podania kalafiora, pozostałe składniki sosu wrzuć do miksera i zblenduj na gładką masę. Sos shatta gotowy. Teraz steki.
Na jednej łyżce oliwy szybko upraż na patelni orzechy, odstaw.
Usuń z kalafiora liście i odetnij twardą podstawę, ale ostrożnie, tak żeby nie naruszyć rdzenia, bo wtedy steki się rozlecą. Przekrój główkę na pół i dużym nożem (najlepiej rzeźnickim) pokrój na 2,5-3-centymetrowe plastry. Jeśli po bokach zostaną pokruszone kawałki, nie stresuj się, też się upieką i będą pyszne. Podobnie postąp z drugim kalafiorem. W zależności od wielkości i grubości ciecia z każdego powinno wyjść 4-6 steków.
Rozgrzej w dłoniach trochę oliwy i masuj każdy plaster z obu stron, dolewając sukcesywnie oliwy. Kalafior powinien być nią porządnie zaimpregnowany, żeby nie wysechł podczas pieczenia, a pięknie i na chrupiąco się upiekł. Polej steki odrobiną miodu/syropu i wmasuj go, tak jak uprzednio oliwę. Nastaw piekarnik na 200 st. C góra-dół, ułóż steki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posypuj z dużej wysokości przyprawami. Na koniec posól i dopraw pieprzem. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 15 minut z jednej, a potem 10 minut z drugiej strony. Na ostatnie 2-3 minuty wstaw pod gorący grill.
Wyłóż na talerze, posyp listkami świeżej mięty, natki i kolendry. Podawaj z sosem shatta, prażonymi orzechami i na przykład suszonymi pomidorami.
Przepis pochodzi z książki Hanny Lis "Mój świat na talerzu".
Zobacz także: