Strucla z orzechami i bakaliami
Ciasto idealne na długie, zimowe wieczory. Połączenie jabłek i orzechów daje niepowtarzalny smak.

Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego (400 g)
- 4 kwaśne jabłka
- po 60 g orzechów i rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
1. Orzechy posiekaj i lekko upraż. Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój w plasterki. Orzechy posiekaj, rodzynki namocz. Jabłka połącz z bakaliami, wsyp cynamon i cukier. 2. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości dwóch, trzech milimetrów i rozłóż na pergaminie. Posyp bułką tartą i wzdłuż dłuższego boku rozłóż masę z jabłek. Z pomocą pergaminu zwiń struclę i zamknij boki. Ułóż ją na blaszce łączeniem do dołu. Posmaruj jajkiem. 3. Piecz ok. 35 minut w temp. 200°C. Jeszcze lekko ciepłą posyp cukrem pudrem.Zobacz także: