Strucla z twarożkiem
Smak tradycji.
Składniki
- 560 g mąki
- 80 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cytryna
- 250 g masła
- 10 g soli
- 25 g drożdży
na nadzienie
- 400 g twarogu
- 90 g cukru
- 2 jajka
- 100 g rodzynek
Przygotowanie:
Przesiej mąkę. Dodaj cukier i sól.
Zetrzyj skórkę z cytryny, połowę dodaj do mąki - połowę do twarogu. Ubij jajko. Do letniego mleka dodaj drożdże i odstaw na kilka minut. W osobnej misce ubij 2 jajka na nadzienie.
Do mąki dodaj rozczynione drożdże, jajko, masło i skórkę z cytryny. Ugnieć ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki.
Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Połącz twaróg, jajka, cukier, rodzynki. Wymieszaj, dodaj sok z cytryny. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty. Nałóż nadzienie na środek strucli i zawijaj (jak na filmie). Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 25 minut w 190 st. C.