Reklama

Strudel owocowo-orzechowy

Idealny deser na jesień.

Składniki

  • 75 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • cytryna
  • 50 g brązowego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • bułka tarta
  • po 500 g śliwek węgierek i renklod
  • 100 g włoskich orzechów
  • szczypta soli

1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, 2 łyżki masła, 1/8 litra letniej wody, szczyptę soli i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Formujemy kulę, smarujemy roztopionym masłem, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut. 

2. Z cytryny wyciskamy sok. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Owoce kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Orzechy siekamy i dodajemy do śliwek razem z cukrem waniliowym, cukrem brązowym, sokiem z cytryny, mieszamy i gotujemy 10-15 minut, studzimy. 

3. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 40x50 cm. Smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Układamy odcedzone z nadmiaru płynu śliwki, zostawiając na długich bokach ciasta wolne 3 cm. Zwijamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy masłem i pieczemy 30 minut w 225ºC. Jeśli góra zacznie się przypiekać, okryjmy strudel folią aluminiową.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy