Reklama

Reklama

Strudel po marokańsku z mięsem

Najlepiej smakuje z własnoręcznie zrobioną przyprawą marokańską: zmiel kolendrę, kumin, pieprz, paprykę, chili, goździki, gałkę muszkatołową, imbir.

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 25 dag ciasta filo (3 arkusze 30x30 cm)
  • 10 dag kaszy kuskus
  • 25 dag mrożonego szpinaku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki siekanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki sosu ajwar
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy marokańskiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na oleju, dodać mięso, smażyć razem przez trzy minuty. Dodać rozmrożony szpinak, dusić pięć minut. Połączyć z odcedzoną ciecierzycą. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do odparowania wody. 

2. Kuskus wymieszać z przyprawą marokańską, zalać gorącym bulionem, odczekać 10 minut, aż całkowicie wchłonie płyn. 

3. Orzechy zrumienić na suchej patelni, wymieszać z kaszą. 

4. Płat ciasta rozłożyć na ściereczce, posmarować masłem i ajwarem, przykryć drugim płatem, posmarować, przykryć trzecim. Na ciasto wyłożyć nadzienie z mięsem, na nie kaszę, szybko zwinąć w roladę, by ciasto nie namiękło, posmarować żółtkiem. Piec 25 minut w temp. 180°C.

Zobacz także:

Reklama


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: strudel

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje