Strudel po marokańsku z mięsem
Najlepiej smakuje z własnoręcznie zrobioną przyprawą marokańską: zmiel kolendrę, kumin, pieprz, paprykę, chili, goździki, gałkę muszkatołową, imbir.
Sposób przygotowania:
1. Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na oleju, dodać mięso, smażyć razem przez trzy minuty. Dodać rozmrożony szpinak, dusić pięć minut. Połączyć z odcedzoną ciecierzycą. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do odparowania wody.
2. Kuskus wymieszać z przyprawą marokańską, zalać gorącym bulionem, odczekać 10 minut, aż całkowicie wchłonie płyn.
3. Orzechy zrumienić na suchej patelni, wymieszać z kaszą.
4. Płat ciasta rozłożyć na ściereczce, posmarować masłem i ajwarem, przykryć drugim płatem, posmarować, przykryć trzecim. Na ciasto wyłożyć nadzienie z mięsem, na nie kaszę, szybko zwinąć w roladę, by ciasto nie namiękło, posmarować żółtkiem. Piec 25 minut w temp. 180°C.
Zobacz także: