Sposób przygotowania:
1. Z mąki, białek, wody i soli zagniatamy ciasto i wyrabiamy co najmniej 15 minut. Zawijamy w ściereczkę, wkładamy pod miskę i zostawiamy na godzinę. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
2. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na obrusie obsypanym odrobiną mąki. Ponownie wałkujemy, aby było przejrzyste. Grubsze końce odcinamy. Pozostawiamy do lekkiego podeschnięcia.
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na plasterki lub siekamy w drobniutką kostkę. Masło roztapiamy w garnuszku. Podeschnięte ciasto cienko smarujemy ciepłym masłem (używamy do tego pędzelka). Następnie układamy równą warstwę jabłek, zostawiając 3-cm margines. Polewamy miodem i posypujemy cynamonem wymieszanym z tartą bułką oraz orzechami.
4. Ciasto zwijamy ciasno w rulon, pomagając sobie obrusem, na którym leży. Następnie zsuwamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli wałek jest za długi, układamy go w kształcie litery U. Smarujemy roztopionym masłem, wstawiamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Zobacz także: