Reklama

Strudel z jabłkami

Pomysł na pyszny, aromatyczny deser.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 2 białka
  • pół szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek, np. szara reneta
  • cynamon
  • 30-40 g masła
  • 80 g tartej bułki
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych lub płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, białek, wody i soli zagniatamy ciasto i wyrabiamy co najmniej 15 minut. Zawijamy w ściereczkę, wkładamy pod miskę i zostawiamy na godzinę. Piekarnik nastawiamy na 180°C. 

2. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na obrusie obsypanym odrobiną mąki. Ponownie wałkujemy, aby było przejrzyste. Grubsze końce odcinamy. Pozostawiamy do lekkiego podeschnięcia. 

3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na plasterki lub siekamy w drobniutką kostkę. Masło roztapiamy w garnuszku. Podeschnięte ciasto cienko smarujemy ciepłym masłem (używamy do tego pędzelka). Następnie układamy równą warstwę jabłek, zostawiając 3-cm margines. Polewamy miodem i posypujemy cynamonem wymieszanym z tartą bułką oraz orzechami. 

Reklama

4. Ciasto zwijamy ciasno w rulon, pomagając sobie obrusem, na którym leży. Następnie zsuwamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli wałek jest za długi, układamy go w kształcie litery U. Smarujemy roztopionym masłem, wstawiamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy