Strudel z warzywami i sezamem
Kapusta jest niedroga, łatwo dostępna i bardzo smaczna. A do tego ma mało kalorii! Polecamy przepis na efektowny zawijaniec z serem i warzywami.

Składniki
na ciasto
- 300 g mąki
- 4 łyżki roztopionego masła
- łyżeczka soli
- 150 ml ciepłej wody
na farsz
- 1/3 główki kapusty
- 2 cebule
- marchew
- pietruszka
- biała część pora
- 4 łyżki sezamu
- olej
- sól
- pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, wody, soli i masła (1 łyżeczkę odłóż) zagnieć elastyczne ciasto. Pozostaw je na minimum pół godziny.
2. Przygotuj farsz: marchew, pietruszkę i cebulę obierz, i zetrzyj na tarce. Dodaj posiekaną kapustę i por. Podsmaż na oleju, wlej 4 łyżki wody i duś przez 20 min. Wsyp 3 łyżki sezamu, sól i pieprz, wymieszaj.
3. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko. Wyłóż na nie farsz. Zwiń ciasto w rulon, podwijając brzegi. Posmaruj masłem i oprósz sezamem. Piecz w 170 st. C przez około 40 minut, aż się zarumieni.
Zobacz także: