Reklama

Strudel z wiśniami

Lekko kwaśny i dość cierpki smak tych owoców wprost idealnie komponuje się ze słodkim ciastem.

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • sól
  • pół szklanki ciepłej wody
  • łyżka masła
  • łyżeczka octu winnego
  • jajko

Składniki na farsz

  • 1 kg wiśni
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 50 g bułki tartej

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, ocet, masło, letnią wodę i jajko. Ciasto zagnieć, przykryj gorącą ściereczką i odstaw na pół godziny. 

2. Wiśnie wydryluj, zasyp cukrem i odstaw na pół godziny. 

3. Ciasto rozwałkuj cienko na prostokąt o wymiarach ok. 40x70 cm. Posmaruj grubo roztopionym masłem, po czym posyp bułką tartą. 

4. Rozłóż na cieście przygotowane wiśnie (odlej wcześniej nadmiar soku, który puściły). Zwiń ciasto bardzo ostrożnie w roladę i przełóż ją na blachę. Posmaruj resztą roztopionego masła i posyp cukrem. 

Reklama

5. Wstaw roladę do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz 45 minut. Oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy