Strudel z wiśniami
Lekko kwaśny i dość cierpki smak tych owoców wprost idealnie komponuje się ze słodkim ciastem.

Składniki
na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- sól
- pół szklanki ciepłej wody
- łyżka masła
- łyżeczka octu winnego
- jajko
na farsz
- 1 kg wiśni
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 50 g bułki tartej
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, ocet, masło, letnią wodę i jajko. Ciasto zagnieć, przykryj gorącą ściereczką i odstaw na pół godziny.
2. Wiśnie wydryluj, zasyp cukrem i odstaw na pół godziny.
3. Ciasto rozwałkuj cienko na prostokąt o wymiarach ok. 40x70 cm. Posmaruj grubo roztopionym masłem, po czym posyp bułką tartą.
4. Rozłóż na cieście przygotowane wiśnie (odlej wcześniej nadmiar soku, który puściły). Zwiń ciasto bardzo ostrożnie w roladę i przełóż ją na blachę. Posmaruj resztą roztopionego masła i posyp cukrem.
5. Wstaw roladę do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz 45 minut. Oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: