Suflet ziemniaczany
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku, po czym lekko odparuj i odstaw do ostygnięcia. Następnie przeciśnij je przez praskę do ziemniaków. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę obierz z łupin i posiekaj jak najdrobniej. Boczek pokrój w małą kostkę. Przeciśnięte ziemniaki przełóż do sporej miski, a następnie dodawaj do nich, cały czas mieszając, po jednym żółtku, po łyżce startego sera, pokrojonego boczku, cebuli oraz miękkiego masła. Mieszaj wszystkie składniki powoli, najlepiej ręcznie, np. drewnianą łyżką.
Otrzymaną masę dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz mieloną papryką.
Białka jajek ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec masę ziemniaczaną połącz z pianą z białek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Nakładaj po porcji do wysmarowanych olejem kokilek. Zapiekaj w temperaturze 180° C około 30 minut. Suflet podawaj od razu, udekorowany świeżym majerankiem.