Liście od kalafiora i kalarepy
Zawierają mnóstwo witamin: C, K, B6 i kwas foliowy. Dodawaj je do zupy warzywnej i wrzucaj do koktajli, np. z jarmużu z jabłkiem i bananem.
W sałatkach dobrze komponują się z pomarańczą i sosem z tahiny.
Pestka awokado
Cenniejsza niż owoc! Ma więcej przeciwutleniaczy niż jakakolwiek roślina.
Susz pestkę przez kilka dni, włóż do woreczka i rozbij na drobne kawałki.
Następnie włóż do blendera o dużej mocy i zmiel na proszek. Posypuj nim co tylko się da.
Nać od marchwi
Zawiera sześć razy tyle witaminy C, co sama marchewka, potas, wapń i witaminę K.
Sprawdzi się w koktajlach, pesto lub w sałatce. Drobno posiekaną wymieszaj z cieciorką, ogórkiem kwaszonym, papryką.
Skrop olejem rydzowym.
Liście rzodkiewki
Bogactwo wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego, a także witamin A, C i K. Idealne na pesto.
Duży pęczek liści umyj, pokrój i zmiksuj w blenderze, dodając oliwę i sok z cytryny. Dorzuć 2 ząbki czosnku, uprażone pestki słonecznika, sól i pieprz.
SHOW 16/2017