Reklama

Superzdrowe odpadki

Nie wyrzucaj, tylko dodaj do potraw.

Liście od kalafiora i kalarepy

Zawierają mnóstwo witamin: C, K, B6 i kwas foliowy. Dodawaj je do zupy warzywnej i wrzucaj do koktajli, np. z jarmużu z jabłkiem i bananem.

W sałatkach dobrze komponują się z pomarańczą i sosem z tahiny.

Pestka awokado

Cenniejsza niż owoc! Ma więcej przeciwutleniaczy niż jakakolwiek roślina.

Susz pestkę przez kilka dni, włóż do woreczka i rozbij na drobne kawałki.

Następnie włóż do blendera o dużej mocy i zmiel na proszek. Posypuj nim co tylko się da.

Reklama

Nać od marchwi

Zawiera sześć razy tyle witaminy C, co sama marchewka, potas, wapń i witaminę K.

Sprawdzi się w koktajlach, pesto lub w sałatce. Drobno posiekaną wymieszaj z cieciorką, ogórkiem kwaszonym, papryką.

Skrop olejem rydzowym.

Liście rzodkiewki

Bogactwo wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego, a także witamin A, C i K. Idealne na pesto.

Duży pęczek liści umyj, pokrój i zmiksuj w blenderze, dodając oliwę i sok z cytryny. Dorzuć 2 ząbki czosnku, uprażone pestki słonecznika, sól i pieprz.

SHOW 16/2017

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy