Reklama

Swanetyjskie chaczapuri

Rodzaj chlebka z serem w środku.


Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 40 ml oleju
  • 30 g masła
  • 10-15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie

  • 1,4 kg sera ricotta
  • 2 jajka
  • kilka gałązek estragonu

Do miski wlej ciepłe mleko, rozprowadź w nim drożdże i pozostaw na 15 min przykryte ściereczką. Po tym czasie dodaj mąkę i wyrabiaj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Umieść ponownie w misce, posyp solą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie posmaruj ręce olejem, ugnieć jeszcze raz ciasto i odstaw w ciepłe miejsce.

W tym czasie rozgnieć ser, wbij do środka jajko, dodaj estragon, wymieszaj. Podziel na 300-350-gramowe kulki. Gdy ciasto ponownie urośnie, podziel je na 300-gramowe kulki. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta tak, by otrzymać okrągły, równy placek. Na jego środek połóż kulkę sera. Do jednego chaczapuri włóż tylko jedną kulkę sera, a następnie owiń ją tak, by usunąć ze środka całe powietrze, i dokładnie zaklej. Gdy połączysz już wszystkie kulki sera z ciastem, wywróć każdy placek sklejonym miejscem do dołu i wałkuj do uzyskania grubości ok. 1 cm.

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, a następnie połóż na niej chaczapuri i zapiekaj każdą stronę ok. 8-10 min. Upieczone placki posmaruj masłem tak, by cienka warstwa pokryła całą powierzchnię. Chaczapuri można również przygotować w piekarniku, jednak wtedy czas pieczenia należy wydłużyć do 20-25 min.

Przepis pochodzi z książki "Gruziński smak".

Reklama


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy