Świąteczna kutia
Do Świąt jeszcze trochę czasu, ale warto już zacząć planować potrawy, które zaserwujemy na wigilijnym stole.

Składniki
- 25 dag pszenicy
- 25 dag maku
- 1 szklanka mleka
- 10 dag miodu
- 15 dag migdałów
- 1 szklanka wrzątku
- bakalie: namoczone rodzynki, orzechy nerkowca i orzechy włoskie, posiekane suszone figi
Sposób przygotowania:
1. Pszenicę namocz w zimnej wodzie i odstaw na 20 godzin. Ugotuj ją 3 razy zmieniając wodę. Odcedź i zostaw do ostygnięcia.
2. Mak przepłucz i włóż do garnka. Zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Gdy ostygnie, zmiel go trzykrotnie.
3. Migdały zalej wrzątkiem i zostaw do ostygnięcia. Obierz je ze skórki i posiekaj. Dodaj mak roztarty z podgrzanym miodem. Na koniec dołóż wystudzoną pszenicę. Kutię wymieszaj i schłodź w lodówce. 4
4. Jeśli chcesz przygotować nowszą wersję, dodaj szklankę bakalii.
Zobacz także: