Świderki z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Obiad na szybko? Żaden problem! Polecamy przepis na makaron świderki z warzywami.
Składniki
- 140 g makaronu fusilli
- 1 opakowanie szpinaku typu baby
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- tarty parmezan do posypania
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Makaron fusilli (świderki) włóż do osolonego wrzątku. Ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu.
2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Suszone pomidory odcedź z zalewy. Pokrój na kawałki. Niewielką ilość zalewy wlej na patelnię. Dodaj szpinak, wymieszaj i krótko podsmaż. Dołóż suszone pomidory. Przypraw pieprzem oraz oregano. Dodaj czosnek i przez chwilę podsmażaj.
3. Makaron odcedź na sicie. Włóż na patelnię ze szpinakiem i pomidorami. Wymieszaj. Podgrzej. Przypraw do smaku. Wyłóż na talerze. Posyp startym parmezanem. Udekoruj listkami bazylii.
Zobacz także: