Świderki z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Obiad na szybko? Żaden problem! Polecamy przepis na makaron świderki z warzywami.

To danie jest świetne dla wegetarian
To danie jest świetne dla wegetarian123RF/PICSEL

Składniki

  • 140 g makaronu fusilli
  • 1 opakowanie szpinaku typu baby
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • tarty parmezan do posypania
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Makaron fusilli (świderki) włóż do osolonego wrzątku. Ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu.

2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Suszone pomidory odcedź z zalewy. Pokrój na kawałki. Niewielką ilość zalewy wlej na patelnię. Dodaj szpinak, wymieszaj i krótko podsmaż. Dołóż suszone pomidory. Przypraw pieprzem oraz oregano. Dodaj czosnek i przez chwilę podsmażaj.

3. Makaron odcedź na sicie. Włóż na patelnię ze szpinakiem i pomidorami. Wymieszaj. Podgrzej. Przypraw do smaku. Wyłóż na talerze. Posyp startym parmezanem. Udekoruj listkami bazylii.

Zobacz także:

Makaron zapiekany z seremInteria Kulinaria
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas