Święta w Europie

Co króluje na świątecznych stołach we Włoszech, Rosji czy Belgii? Zapraszamy do podróży kulinarnej po całej Europie. Zobaczcie co jedzą w święta za granicą.

Włoska babka panettone
Włoska babka panettone123RF/PICSEL

Panettone - Włochy

Składniki na 2 sztuki (20 porcji): 75 dag mąki 3 dag suszonych drożdży, 8 dag cukru, 1 łyżeczka soli, 4 jajka, 3 żółtka, 310 ml mleka, 15 dag rodzynek, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag + 2 łyżki miękkiego masła .

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier, 10 dag miękkiego masła, żółtka, 3 jajka oraz mleko. Zagnieć elastyczne ciasto (ma być błyszczące i nie kleić się do rąk).

Włóż je do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Potem do ciasta dodaj rodzynki oraz skórkę pomarańczową i ponownie zagnieć. Ciasto podziel na dwie części.

Dwie tortownice o średnicy 20 cm posmaruj masłem. Z papieru do pieczenia zrób kołnierze, tak aby wystawały ok. 15 cm ponad krawędź tortownic (uwaga, ciasto bardzo wyrośnie).

Do foremek włóż ciasto, przykryj je i odstaw na 1-2 godziny, żeby wyrosło. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem.

Piecz około 15 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze ok. 30 min (jeśli wierzch ciasta zbyt się zrumieni, przykryj je folią aluminiową).

Zupa rybna
Zupa rybna123RF/PICSEL

Zupa rybna (halaszle) - Węgry

Składniki na 6 porcji: 170 dag karpia, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 żółte papryki, 1 marchewka, 2-3 strączki ostrej zielonej papryczki, 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, szczypta ostrej papryki w proszku, sól, pieprz, olej do smażenia .

Wypatroszone, umyte ryby pokrój w średnie kawałki. Włóż razem z głowami i ogonami do garnka, zalej ok. 2 i ½ l wody, posól i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, włóż pokrojone w grube talarki cebule i gotuj, aż ryby będą miękkie. Bulion przecedź przez gęste sitko. Głowy i ogony wyrzuć, pozostałe kawałki odłóż. Garnek z bulionem podgrzewaj na małym ogniu.

Na patelni rozgrzej olej i przesmaż posiekany czosnek. Dodaj żółte papryki pokrojone w paski, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz przekrojone na pół zielone ostre papryczki i smaż około 5 minut. Następnie dodaj pomidory z puszki, posyp słodką i ostrą papryką w proszku; duś 10-15 min.

Zawartość patelni przełóż do bulionu rybnego i gotuj ok. 10 min. Na koniec włóż do garnka ugotowane ryby i gotuj jeszcze chwilkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Bliny
Bliny123RF/PICSEL

Bliny - Rosja

Składniki na ok 25 sztuk: 2 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml letniej wody, 4 jajka, 22 dag mąki pszennej,8 dag mąki gryczanej, 350 ml letniego mleka, 8 dag stopionego masła, sól, olej do smażenia.

Zaczynamy od rozczynu. Do miseczki włóż pokruszone drożdże oraz cukier, dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 min.

Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Do dużej miski wsyp oba rodzaje mąki, ½ łyżeczki soli, dodaj mleko, żółtka, przestudzone masło oraz rozczyn i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Do ciasta dodawaj porcjami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszaj. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godz., aż do podwojenia objętości.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta (ok. 2 łyżki na porcję), formując zgrabne placuszki. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni układaj je w stosik i trzymaj w ciepłym piekarniku owinięte w folię aluminiową.

Idealnym dodatkiem do blinów jest kawior, kwaśna gęsta śmietana, wędzony łosoś lub śledzie. Dodatki serwuje się, podając je w oddzielnych naczyniach.

Gęś pieczona
Gęś pieczonacjung123RF/PICSEL

Pieczona gęś na kapuście - Niemcy

Składniki na 6 porcji: sprawiona tuszka gęsi, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki majeranku, 50 dag jabłek, 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich, 1 mała cebula, ½ główki czerwonej kapusty, czerwony ocet winny, 6 łyżek oleju, 6 łyżek gotowej żurawiny do mięs, sól, pieprz, cukier .

2 łyżeczki soli, majeranek i rozgnieciony czosnek wymieszaj i natrzyj gęś z zewnątrz i wewnątrz. Przełóż do naczynia, przykryj, wstaw do lodówki na całą noc.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plastry. Śliwki namocz w gorącej wodzie, osącz, pokrój w paski i wymieszaj z jabłkami. Owocami nafaszeruj gęś, otwory zepnij wykałaczkami. Włóż do brytfanny, wlej ½ szklanki wody i przykryj. Piecz 2-3 godz. w temp. 180°C, od czasu do czasu polewając mięso sosem powstałym podczas pieczenia.

Na oleju zrumień drobno posiekaną cebulę. Dodaj kapustę pokrojoną w cienkie paski i smaż kilka minut. Kiedy kapusta zacznie się rumienić, skrop ją obficie octem, zamieszaj i odparuj. Duś, aż kapusta lekko zmięknie (możesz podlać ją wodą). Na koniec dodaj żurawinę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj na ciepło.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Wigilijna czarna kapusta - Belgia

Składniki na 4 porcje: 60 dag kiszonej kapusty, po garści suszonych grzybów i śliwek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek jałowca, pieprzu i ziela angielskiego, 2 cebule, olej.

Grzyby opłucz, zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia gotuj je około 20 minut, aż będą miękkie. Gdy wystygną, posiekaj.

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją, odciśnij i posiekaj. Włóż do garnka, wlej wodę z grzybów. Gdyby płynu w garnku było zbyt mało, dolej wodę do wysokości kapusty. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz śliwki i gotuj 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka.

Na koniec do garnka dodaj drobno posiekaną, zrumienioną cebulę oraz grzyby i duś jeszcze kilkanaście minut. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Tak przygotowana kapusta najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.

Buche noel
Buche noel123RF/PICSEL

Bûche de noël (ciasto polano) - Francja

Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto:  4 jajka, 10 dag cukru, 10 dag mąki pszennej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 5 dag gorzkiej czekolady , 3 łyżeczki cukru wanilinowego, szczypta soli, cukier puder do dekoracji. Na krem: 18 dag gorzkiej czekolady, 25 dag cukru pudru, 23 dag miękkiego masła, aromat waniliowy.

Rozbij jajka - oddziel żółtka od białek. Białka włóż do miski, dodaj szczyptę soli i ubij sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła.

Płaską formę o wymiarach ok. 28x42 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw blachę z ciastem i piecz 12-15 min. Ściereczkę kuchenną posyp cukrem wanilinowym. Upieczone ciasto natychmiast przełóż na ściereczkę papierem do góry. Powoli zdejmij papier a ciasto ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku.

Przygotuj krem. Do małego garnuszka wrzuć pokruszoną czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej (naczynie z pokruszoną czekoladą stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda, tak aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody) i przestudź. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę i bardzo powoli, porcjami dodawaj czekoladę. Na koniec dodaj kilka kropli aromatu waniliowego i delikatnie wymieszaj.

Ostudzoną roladę rozwiń, usuń ściereczkę. Połowę kremu rozsmaruj na cieście i zwiń je z powrotem. Roladę przenieś na półmisek i odetnij jeden lub dwa kawałki (będą one tworzyły gałęzie). Odcięte końce ułóż po bokach rolady - otrzymasz polano z gałęziami. Całe ciasto posmaruj pozostałym kremem. Widelcem zrób podłużne falujące bruzdy, które będą imitować wzór kory drzewa. Wierzch posyp cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone.

Mince pie - Wielka Brytania
Mince pie - Wielka Brytania123RF/PICSEL

Mince pie (świąteczne babeczki) - Wielka Brytania

Składniki na około 20 sztuk: Na nadzienie (mincemeat):  5 dag brązowego cukru, 60 ml słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina, 30 dag świeżej żurawiny lub startego kwaśnego jabłka, po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru ,1/2 łyżeczki zmielonych goździków, 15 dag rodzynek, 3 dag suszonej żurawiny, drobno otarta skórka i sok z mandarynki, 25 ml brandy lub rumu, aromat migdałowy i waniliowy, 2 łyżki miodu. Na ciasto:24 dag mąki pszennej, 6 dag smalcu, 6 dag masła, sok z 1 pomarańczy, szczypta soli.

Przygotuj nadzienie. Do garnka wlej wino, dodaj cukier i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj żurawinę lub starte jabłko, chwilkę gotuj. Następnie dodaj przyprawy i bakalie oraz skórkę i sok z mandarynki. Gotuj około 20 min, aż owoce się rozpadną i wchłoną cały płyn. Lekko przestudź, dodaj brandy lub rum, po kilka kropli aromatu migdałowego i waniliowego oraz miód. Wszystko dobrze wymieszaj. Nadzienie możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 tygodni lub zamrozić.

Do miski przesiej mąkę, dodaj smalec oraz masło i połącz ze sobą, rozcierając je palcami (jak kruszonkę). Włóż na około 20 minut do zamrażalnika. Sok z pomarańczy wymieszaj z solą i odstaw do lodówki. Zawartość miski połącz z sokiem, dodaj dwie łyżki lodowatej wody i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godz.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm i wytnij około 40 kółek. Formy na babeczki (lub formę do muffinek) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W każdą foremkę lekko wciskaj kółka z ciasta, nałóż po czubatej łyżeczce nadzienia i przykryj pozostałymi kółeczkami ciasta. Piecz 10-15 minut w temperaturze 200°C. Wystudź i oprósz cukrem pudrem.

Kutia
Kutia123RF/PICSEL

Kutia - Litwa

Składniki na 6 porcji: 30 dag pszenicy na kutię (łuskanej), 50 dag maku, 15 dag rodzynek, po 10 dag posiekanych orzechów włoskich oraz migdałów, 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, pół szklanki miodu, pół szklanki śmietanki kremówki 30 procent.

Pszenicę dobrze opłucz, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości, czyli 1-2 godz. Mak dobrze opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj około 15 minut na małym ogniu. Przestudź, odlej wodę i zmiel trzy razy w maszynce do mięsa.

Miód rozpuść w kąpieli wodnej (naczynie z miodem postaw na garnku, w którym gotuje się woda, tak aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody). Do miski włóż pszenicę, mak, bakalie, miód, śmietankę oraz skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszaj. Deser podawaj schłodzony.

Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa123RF/PICSEL

Sałatka śledziowa - Szwecja

Składniki na 4 porcje: 3-4 płaty śledziowe (matias), 4 średnie ziemniaki, 1 średnia cebula, 2 kwaskowe jabłka, 4 średnie ogórki konserwowe, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego), łyżka musztardy, 2 łyżeczki posiekanego koperku, sok z połowy cytryny, sól, świeżo mielony pieprz .

Śledzie włóż do zimnej wody, mocz 3-4 godz. Możesz je jeszcze kilkakrotnie wypłukać w czystej wodzie, potem osusz je i pokrój w dużą kostkę. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Gdy wystygną, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ogórki pokrój w średnią kostkę.

Do kubeczka włóż majonez, jogurt, musztardę oraz koperek i dokładnie wymieszaj. Do miski włóż śledzie, jabłka oraz warzywa i delikatnie wymieszaj. Polej przygotowanym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem.