Święta w Europie
Co króluje na świątecznych stołach we Włoszech, Rosji czy Belgii? Zapraszamy do podróży kulinarnej po całej Europie. Zobaczcie co jedzą w święta za granicą.
Składniki na 2 sztuki (20 porcji): 75 dag mąki 3 dag suszonych drożdży, 8 dag cukru, 1 łyżeczka soli, 4 jajka, 3 żółtka, 310 ml mleka, 15 dag rodzynek, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag + 2 łyżki miękkiego masła .
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier, 10 dag miękkiego masła, żółtka, 3 jajka oraz mleko. Zagnieć elastyczne ciasto (ma być błyszczące i nie kleić się do rąk).
Włóż je do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Potem do ciasta dodaj rodzynki oraz skórkę pomarańczową i ponownie zagnieć. Ciasto podziel na dwie części.
Dwie tortownice o średnicy 20 cm posmaruj masłem. Z papieru do pieczenia zrób kołnierze, tak aby wystawały ok. 15 cm ponad krawędź tortownic (uwaga, ciasto bardzo wyrośnie).
Do foremek włóż ciasto, przykryj je i odstaw na 1-2 godziny, żeby wyrosło. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
Piecz około 15 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze ok. 30 min (jeśli wierzch ciasta zbyt się zrumieni, przykryj je folią aluminiową).
Składniki na 6 porcji: 170 dag karpia, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 żółte papryki, 1 marchewka, 2-3 strączki ostrej zielonej papryczki, 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, szczypta ostrej papryki w proszku, sól, pieprz, olej do smażenia .
Wypatroszone, umyte ryby pokrój w średnie kawałki. Włóż razem z głowami i ogonami do garnka, zalej ok. 2 i ½ l wody, posól i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, włóż pokrojone w grube talarki cebule i gotuj, aż ryby będą miękkie. Bulion przecedź przez gęste sitko. Głowy i ogony wyrzuć, pozostałe kawałki odłóż. Garnek z bulionem podgrzewaj na małym ogniu.
Na patelni rozgrzej olej i przesmaż posiekany czosnek. Dodaj żółte papryki pokrojone w paski, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz przekrojone na pół zielone ostre papryczki i smaż około 5 minut. Następnie dodaj pomidory z puszki, posyp słodką i ostrą papryką w proszku; duś 10-15 min.
Zawartość patelni przełóż do bulionu rybnego i gotuj ok. 10 min. Na koniec włóż do garnka ugotowane ryby i gotuj jeszcze chwilkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki na ok 25 sztuk: 2 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml letniej wody, 4 jajka, 22 dag mąki pszennej,8 dag mąki gryczanej, 350 ml letniego mleka, 8 dag stopionego masła, sól, olej do smażenia.
Zaczynamy od rozczynu. Do miseczki włóż pokruszone drożdże oraz cukier, dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 min.
Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Do dużej miski wsyp oba rodzaje mąki, ½ łyżeczki soli, dodaj mleko, żółtka, przestudzone masło oraz rozczyn i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Do ciasta dodawaj porcjami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszaj. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godz., aż do podwojenia objętości.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta (ok. 2 łyżki na porcję), formując zgrabne placuszki. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni układaj je w stosik i trzymaj w ciepłym piekarniku owinięte w folię aluminiową.
Idealnym dodatkiem do blinów jest kawior, kwaśna gęsta śmietana, wędzony łosoś lub śledzie. Dodatki serwuje się, podając je w oddzielnych naczyniach.
Składniki na 6 porcji: sprawiona tuszka gęsi, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki majeranku, 50 dag jabłek, 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich, 1 mała cebula, ½ główki czerwonej kapusty, czerwony ocet winny, 6 łyżek oleju, 6 łyżek gotowej żurawiny do mięs, sól, pieprz, cukier .
2 łyżeczki soli, majeranek i rozgnieciony czosnek wymieszaj i natrzyj gęś z zewnątrz i wewnątrz. Przełóż do naczynia, przykryj, wstaw do lodówki na całą noc.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plastry. Śliwki namocz w gorącej wodzie, osącz, pokrój w paski i wymieszaj z jabłkami. Owocami nafaszeruj gęś, otwory zepnij wykałaczkami. Włóż do brytfanny, wlej ½ szklanki wody i przykryj. Piecz 2-3 godz. w temp. 180°C, od czasu do czasu polewając mięso sosem powstałym podczas pieczenia.
Na oleju zrumień drobno posiekaną cebulę. Dodaj kapustę pokrojoną w cienkie paski i smaż kilka minut. Kiedy kapusta zacznie się rumienić, skrop ją obficie octem, zamieszaj i odparuj. Duś, aż kapusta lekko zmięknie (możesz podlać ją wodą). Na koniec dodaj żurawinę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj na ciepło.
Składniki na 4 porcje: 60 dag kiszonej kapusty, po garści suszonych grzybów i śliwek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek jałowca, pieprzu i ziela angielskiego, 2 cebule, olej.
Grzyby opłucz, zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia gotuj je około 20 minut, aż będą miękkie. Gdy wystygną, posiekaj.
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją, odciśnij i posiekaj. Włóż do garnka, wlej wodę z grzybów. Gdyby płynu w garnku było zbyt mało, dolej wodę do wysokości kapusty. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz śliwki i gotuj 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka.
Na koniec do garnka dodaj drobno posiekaną, zrumienioną cebulę oraz grzyby i duś jeszcze kilkanaście minut. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Tak przygotowana kapusta najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 4 jajka, 10 dag cukru, 10 dag mąki pszennej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 5 dag gorzkiej czekolady , 3 łyżeczki cukru wanilinowego, szczypta soli, cukier puder do dekoracji. Na krem: 18 dag gorzkiej czekolady, 25 dag cukru pudru, 23 dag miękkiego masła, aromat waniliowy.
Rozbij jajka - oddziel żółtka od białek. Białka włóż do miski, dodaj szczyptę soli i ubij sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła.
Płaską formę o wymiarach ok. 28x42 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw blachę z ciastem i piecz 12-15 min. Ściereczkę kuchenną posyp cukrem wanilinowym. Upieczone ciasto natychmiast przełóż na ściereczkę papierem do góry. Powoli zdejmij papier a ciasto ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku.
Przygotuj krem. Do małego garnuszka wrzuć pokruszoną czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej (naczynie z pokruszoną czekoladą stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda, tak aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody) i przestudź. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę i bardzo powoli, porcjami dodawaj czekoladę. Na koniec dodaj kilka kropli aromatu waniliowego i delikatnie wymieszaj.
Ostudzoną roladę rozwiń, usuń ściereczkę. Połowę kremu rozsmaruj na cieście i zwiń je z powrotem. Roladę przenieś na półmisek i odetnij jeden lub dwa kawałki (będą one tworzyły gałęzie). Odcięte końce ułóż po bokach rolady - otrzymasz polano z gałęziami. Całe ciasto posmaruj pozostałym kremem. Widelcem zrób podłużne falujące bruzdy, które będą imitować wzór kory drzewa. Wierzch posyp cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone.
Składniki na około 20 sztuk: Na nadzienie (mincemeat): 5 dag brązowego cukru, 60 ml słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina, 30 dag świeżej żurawiny lub startego kwaśnego jabłka, po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru ,1/2 łyżeczki zmielonych goździków, 15 dag rodzynek, 3 dag suszonej żurawiny, drobno otarta skórka i sok z mandarynki, 25 ml brandy lub rumu, aromat migdałowy i waniliowy, 2 łyżki miodu. Na ciasto:24 dag mąki pszennej, 6 dag smalcu, 6 dag masła, sok z 1 pomarańczy, szczypta soli.
Przygotuj nadzienie. Do garnka wlej wino, dodaj cukier i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj żurawinę lub starte jabłko, chwilkę gotuj. Następnie dodaj przyprawy i bakalie oraz skórkę i sok z mandarynki. Gotuj około 20 min, aż owoce się rozpadną i wchłoną cały płyn. Lekko przestudź, dodaj brandy lub rum, po kilka kropli aromatu migdałowego i waniliowego oraz miód. Wszystko dobrze wymieszaj. Nadzienie możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 tygodni lub zamrozić.
Do miski przesiej mąkę, dodaj smalec oraz masło i połącz ze sobą, rozcierając je palcami (jak kruszonkę). Włóż na około 20 minut do zamrażalnika. Sok z pomarańczy wymieszaj z solą i odstaw do lodówki. Zawartość miski połącz z sokiem, dodaj dwie łyżki lodowatej wody i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godz.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm i wytnij około 40 kółek. Formy na babeczki (lub formę do muffinek) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W każdą foremkę lekko wciskaj kółka z ciasta, nałóż po czubatej łyżeczce nadzienia i przykryj pozostałymi kółeczkami ciasta. Piecz 10-15 minut w temperaturze 200°C. Wystudź i oprósz cukrem pudrem.
Składniki na 6 porcji: 30 dag pszenicy na kutię (łuskanej), 50 dag maku, 15 dag rodzynek, po 10 dag posiekanych orzechów włoskich oraz migdałów, 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, pół szklanki miodu, pół szklanki śmietanki kremówki 30 procent.
Pszenicę dobrze opłucz, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości, czyli 1-2 godz. Mak dobrze opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj około 15 minut na małym ogniu. Przestudź, odlej wodę i zmiel trzy razy w maszynce do mięsa.
Miód rozpuść w kąpieli wodnej (naczynie z miodem postaw na garnku, w którym gotuje się woda, tak aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody). Do miski włóż pszenicę, mak, bakalie, miód, śmietankę oraz skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszaj. Deser podawaj schłodzony.
Składniki na 4 porcje: 3-4 płaty śledziowe (matias), 4 średnie ziemniaki, 1 średnia cebula, 2 kwaskowe jabłka, 4 średnie ogórki konserwowe, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego), łyżka musztardy, 2 łyżeczki posiekanego koperku, sok z połowy cytryny, sól, świeżo mielony pieprz .
Śledzie włóż do zimnej wody, mocz 3-4 godz. Możesz je jeszcze kilkakrotnie wypłukać w czystej wodzie, potem osusz je i pokrój w dużą kostkę. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Gdy wystygną, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ogórki pokrój w średnią kostkę.
Do kubeczka włóż majonez, jogurt, musztardę oraz koperek i dokładnie wymieszaj. Do miski włóż śledzie, jabłka oraz warzywa i delikatnie wymieszaj. Polej przygotowanym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem.