Świetne wegetariańskie burgery, sałatka ogrodowa z dressingiem bazyliowym
Tofu to rewelacyjny nośnik smaku, a do tego jest bogate w białka, ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i stanowi świetne źródło wapnia i fosforu, które dobrze wpływają na nasze kości.
Owiń tofu czystą ściereczką i porządnie odciśnij nadmiar płynu (powinno go być ok. 4 łyżek) - trochę przy tym bałaganu, ale to naprawdę ważne dla lepszej konsystencji burgera. Włóż tofu do miski, zdrapując go ze ściereczki. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą i pastę marmite. Dobrze wszystko wymieszaj i ugnieć, po czym uformuj z masy 4 jednakowe okrągłe kotlety takiej wielkości, by po usmażeniu pasowały do bułek.
Grubo pokrój pomidory i połóż je na suchej patelni ustawionej na dużym ogniu. Wsyp szczyptę czarnego pieprzu, wlej odrobinę wody i łyżkę octu winnego. Rozgnieć pomidory ubijakiem do ziemniaków i podsmażaj 10-15 minut, aż uzyskasz pyszną gęstą masę. Dodaj do niej połowę porwanych listków bazylii (czasem dla ożywienia sosu lubię też dorzucić szczyptę suszonych płatków chili). Jeśli chcesz, by bułki były jeszcze smaczniejsze, włóż je na kilka minut do ciepłego piekarnika.
W tym czasie poszatkuj lub odpowiednio przygotuj warzywa sałatkowe i przyrządź kremowy dressing bazyliowy. Wlej 2 łyżeczki oleju na dużą nieprzywierającą patelnię ustawioną na średnim ogniu. Zerwij listki rozmarynu z gałązek i ułóż je w czterech stosikach na patelni. Na nich połóż kotlety i smaż je ok. 3 minut z każdej strony, aż się przyrumienią. Pokrój cheddar na plasterki lub zetrzyj na tarce, ułóż na kotletach, zmniejsz płomień do małego, przykryj patelnię i zostaw na 3-4 minuty. Posmaruj przecięte strony bułek sosem pomidorowym i włóż do nich kotlety z serem oraz korniszony pokrojone w plasterki. Przemieszaj sałatkę z dressingiem i podawaj razem z burgerami. Coś niesamowitego!
kalorie: 424 kcal, tłuszcze: 15,9 g, tł. nas.: 4,6 g, białka: 24,9 g, węglow.: 44,8 g, cukier: 12, g, błonnik: 11,5 g