Reklama

Swojski chleb

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja to 170 kilokalorii.

Składniki dla: 14

Składniki

  • 400 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 500 ml letniej wody lub mleka l
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • czarnuszka

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę gryczaną oraz ziemniaczaną. Dodaj wystudzoną kaszę jaglaną, wodę lub mleko, cukier, olej, sól oraz suszone drożdże. Miksuj (około 5 min), by wszystkie składniki ciasta dokładnie się połączyły. Ciasto powinno być gęste. 

Jeśli będzie zbyt rzadkie, można do niego dodać 2-3 łyżki płatków owsianych. 

Podłużną formę (keksówkę) posmaruj olejem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wyrównaj łyżką. Wierzch ciasta posmaruj letnią wodą i posyp czarnuszką. Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na 45-60 min w ciepłe miejsce, by ciasto lekko wyrosło.

Reklama

Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Wstaw foremkę z ciastem. Piecz 10 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz jeszcze ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut Porcja: 170 kilokalorii


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy