Swojski chleb
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja to 170 kilokalorii.
Składniki
- 400 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 500 ml letniej wody lub mleka l
- 3 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suszonych drożdży
- czarnuszka
Przygotowanie
Do miski wsyp mąkę gryczaną oraz ziemniaczaną. Dodaj wystudzoną kaszę jaglaną, wodę lub mleko, cukier, olej, sól oraz suszone drożdże. Miksuj (około 5 min), by wszystkie składniki ciasta dokładnie się połączyły. Ciasto powinno być gęste.
Jeśli będzie zbyt rzadkie, można do niego dodać 2-3 łyżki płatków owsianych.
Podłużną formę (keksówkę) posmaruj olejem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wyrównaj łyżką. Wierzch ciasta posmaruj letnią wodą i posyp czarnuszką. Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na 45-60 min w ciepłe miejsce, by ciasto lekko wyrosło.
Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Wstaw foremkę z ciastem. Piecz 10 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz jeszcze ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut Porcja: 170 kilokalorii