Ilość: 10 sztuk. Czas przygotowania: 80 minut. Potrzebne: foremki do pieczenia rurek.
Ciasto:
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 50 g roztopionego masła
- 50-80 ml białego wina wytrawnego
- 250 g mąki pszennej tortowej
- olej do smażenia
Nadzienie z serka ricotta:
- 250 g serka ricotta
- 100 ml śmietanki UHT 30 proc.
- 80-100 g cukru pudru
- sok z 1 limonki
- otarta skórka z 1 limonki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dokładnie je wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, bardzo cienko rozwałkowujemy i miseczką wycinamy z niego kółka (średnica 6-7 cm). Kółka nawijamy na metalowe rurki, starając się skleić ze sobą brzegi kółek tak, żeby się nie rozkleiły podczas smażenia.
Uwaga! Ciasto na cannoli musi być bardzo cieniutko rozwałkowane (około 1,5-2 mm). Nawinięte na rurki ciasto należy smażyć na głębokim oleju i całe rurki muszą być w nim zanurzone.
Śmietankę ubijamy na sztywno.
Serek ricotta mieszamy z cukrem pudrem, sokiem i otartą skórką z limonki, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietanką.
Gotowy krem chłodzimy w lodówce mniej więcej przez 20 minut.
Cannoli najlepiej napełniać bezpośrednio przed podaniem - wtedy mamy pewność, że ciasto będzie bardzo chrupiące, a krem chłodny i puszysty.
Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" autorstwa mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego. Książkę można zdobyć w promocji, robiąc zakupy w Lidlu.