Syrop z kwiatów czarnego bzu
Ten wartościowy syrop ma nie tylko piękny aromat i oryginalny smak, ale też sporo właściwości leczniczych.
Syrop zrobiony ze świeżych kwiatów czarnego bzu wzmacnia organizm, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
Pomaga w zwalczaniu gorączki, kataru, kaszlu.
Ma też działanie moczopędne i rozkurczowe, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększając ich elastyczność.
Kwiaty zbiera się w maju, czerwcu podczas słonecznej pogody. Najlepiej zużywać świeży surowiec zanim kwiaty zwiędną i sczernieją. Ścina się całe baldachy.
Składniki:
15-18 kwiatów czarnego bzu
2 kg cukru
1 cytryna
60 g kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Kwiaty opłukać i osączyć na ręczniku kuchennym. Cukier zagotować w 3 litrach wody. Cytrynę pokroić w plasterki. Kwiaty, plasterki cytryny i kwasek cytrynowy umieścić w misce i zalać syropem.
Ostudzić i odstawić w ciemne miejsce pod przykryciem na 3-4 dni. Syrop przecedzić przez gazę i rozlać do butelek. Zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. W lodówce można przechowywać 6 miesięcy.
Syrop można wykorzystać do przyrządzania napojów, słodzenia herbaty, jako dodatek do ciast i deserów.