Reklama

Reklama

​Syrop z kwiatów czarnego bzu

Ten wartościowy syrop ma nie tylko piękny aromat i oryginalny smak, ale też sporo właściwości leczniczych.



 Syrop zrobiony ze świeżych kwiatów czarnego bzu  wzmacnia organizm, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Pomaga w zwalczaniu gorączki, kataru, kaszlu.

Ma też działanie moczopędne i rozkurczowe,  uszczelnia naczynia włosowate, zwiększając ich elastyczność.

 

Kwiaty zbiera się w maju, czerwcu podczas słonecznej pogody. Najlepiej zużywać świeży surowiec zanim kwiaty zwiędną i sczernieją. Ścina się całe baldachy.

 

Składniki:

15-18 kwiatów czarnego bzu

Reklama

2 kg cukru

1 cytryna

60 g kwasku cytrynowego

 Przygotowanie:

Kwiaty opłukać i osączyć na ręczniku kuchennym. Cukier zagotować w 3 litrach wody. Cytrynę pokroić w plasterki. Kwiaty, plasterki cytryny i kwasek cytrynowy umieścić w misce i zalać syropem.

Ostudzić i odstawić w ciemne miejsce pod przykryciem na 3-4 dni. Syrop przecedzić przez gazę i rozlać do butelek. Zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. W lodówce można przechowywać 6 miesięcy.

 Syrop można wykorzystać do przyrządzania napojów, słodzenia herbaty, jako dodatek do ciast i deserów.

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje