Reklama

Szarlotka na cienkim cieście

Ulubione ciasto Polaków.

Składniki na 10-12 porcji: Ciasto: 40 dag mąki tortowej, 20 dag masła, 2 kg kwaśnych jabłek, 1/2 do 3/4 szklanki cukru plus 5 łyżek, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 1 łyżka cynamonu, sól, 5 łyżek cukru pudru do dekoracji.

Masło schłodzić, przesiekać z przesianą mąką, szczyptą soli, 5 łyżkami cukru i 1 łyżką cukru waniliowego, dodać jajka, energicznymi ruchami zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny.

Jabłka umyć, obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne, przełożyć do dużego garnka, zasypać 1/2 szklanki cukru, oprószyć cynamonem, prażyć aż puszczą sok. Jeśli podsmażone jabłka okażą się nadal kwaśne, należy użyć więcej cukru.

Reklama

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko. 2/3 rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, podpiec ok. 15 min w 180ºC. Rozłożyć jabłka, przykryć pozostałym ciastem pokrojonym w paski, piec 45 min w temp. 170ºC, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy