Reklama

Szarlotka z cynamonową posypką

Składniki

  • 5 jabłek
  • 3 i 1/4 szklanki mąki
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 275 g masła
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szklanka musu jabłkowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do 1 i 3/4 szklanki przesianej mąki dodajemy cukier puder, szczyptę soli i 150 g masła w kawałkach, siekamy nożem, a następnie zagniatamy. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.

Wykładamy ją powstałym ciastem, łącznie z bokami, dobrze dociskając do formy.

Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do musu jabłkowego razem z brązowym cukrem, mieszamy. Powstałą masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy.

Reklama

Przesiewamy 1 i 1/2 szklanki mąki, dodajemy cukier, cynamon i 125 g masła w kawałkach, siekamy nożem. Następnie rękoma wyrabiamy ciasto, by powstała kruszonka. Posypujemy nią wierzch ciasta, delikatnie ugniatając. Pieczemy około 50 minut w 200ºC.

10-15 minut przed końcem przykrywamy tortownicę folią aluminiową, by kruszonka za bardzo się nie spiekła. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na metalową kratkę, by ostygło. Ale możemy też podać je na ciepło, np. z lodami śmietankowymi albo bakaliowymi.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy