Szarlotka z cynamonową posypką
Przygotowanie:
Do 1 i 3/4 szklanki przesianej mąki dodajemy cukier puder, szczyptę soli i 150 g masła w kawałkach, siekamy nożem, a następnie zagniatamy. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
Wykładamy ją powstałym ciastem, łącznie z bokami, dobrze dociskając do formy.
Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do musu jabłkowego razem z brązowym cukrem, mieszamy. Powstałą masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy.
Przesiewamy 1 i 1/2 szklanki mąki, dodajemy cukier, cynamon i 125 g masła w kawałkach, siekamy nożem. Następnie rękoma wyrabiamy ciasto, by powstała kruszonka. Posypujemy nią wierzch ciasta, delikatnie ugniatając. Pieczemy około 50 minut w 200ºC.
10-15 minut przed końcem przykrywamy tortownicę folią aluminiową, by kruszonka za bardzo się nie spiekła. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na metalową kratkę, by ostygło. Ale możemy też podać je na ciepło, np. z lodami śmietankowymi albo bakaliowymi.
Zobacz także: